Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Maďaři byli oceněni za své aktivity pro mládež v oblasti mediální gramotnosti

21. 4. 2015

Maďaři byli oceněni za své aktivity pro mládež v oblasti mediální gramotnosti

Maďarská vydavatelská asociace (MLE) byla oceněna jako centrum výborného angažování mládeže. Toto vyznamenání získala od světové novinové asociace WAN-IFRA za svůj inovativní a přesvědčivý projekt HÍD, kterým v posledních deseti letech prošlo na dvě stě tisíc studentů.

Vyznamenání Maďaři získali za dlouhodobou a intenzivní práci s mladými lidmi, jejich zapojování do mediálního života a vysokou úroveň mediální gramotnosti této mladé generace. „Podpora zapojení mládeže je národním zájmem a je ověřeno, že podporuje jejich kritické myšlení, na kterém pak mohou stavět své další znalosti“, řekl prezident maďarské vydavatelské asociace Tibor Kovacs. „Postavíme most mezi teorií a praxí, s pomocí novin a časopisů spojíme každodenní svět s učebnami škol, pokračoval Kovacs. K ocenění se pak vyjádřil, že největším vítězem je celá maďarská společnost s dobře informovanou, odpovědnou a úspěšnou generací mladých lidí. „S pomocí novin jim můžeme jasně ukázat význam svobody tisku při budování vyspělých demokracií“, dodal.

Maďarská novinová asociace získala toto ocenění za program HÍD (most) – noviny pro studenty, kterého se zúčastnilo více než 204 tisíc studentů, kteří dostali v průběhu posledních deseti let zhruba 2,5 milionu výtisků novin. Asociace vyvinula několik různých iniciativ, včetně akreditovaného vzdělávacího programu zahrnujícího všechny vysoké školy a pomaturitní studia. Kurzy pak mohou probíhat jako mimoškolní předměty nebo mohou být zařazeny do integrovaného programu a to buď ve třídě, nebo jako odpolední kurz. Program SÉTA (chůze) je pak kolečkem mezi regionálními vydavateli a tiskárnami, které studenti mohou navštívit a mají možnost v průběhu programu v těchto novinách publikovat své články.

Maďarská vydavatelská asociace se tak stává patnáctou národní asociací, která toto ocenění obdržela a zařadila se mezi další, které již toto ocenění obdržely. Jako například vydavatelské asociace z Ameriky, Dánska, Finska, Norska, Nizozemí, Francie, Brazílie, Německa, Japonska, Kolumbie, Belgie a Korey.

Více informací o programech WAN-IFRA pro zapojení mládeže v otázkách mediální gramotnosti získáte na www.wan-ifra.org/newsliteracy. 

Zdroj: Unie vydavatelů