Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Blíží se 3. květen – Světový den svobody tisku, který připomíná řada akcí

20. 4. 2015

Blíží se 3. květen – Světový den svobody tisku, který připomíná řada akcí

Více než 100 mezinárodních a dánských mediálních profesionálů a expertů se sejde k dánské Kodani ve dnech 29. a 30 dubna 2015 na konferenci, která se bude zabývat globálním prostředím pro svobodu tisku a významem svobodného tisku ve vývoji společnosti.

Konferenci pořádá dánské ministerstvo zahraničí ve spolupráci WAN-IFRA pod názvem Global Media Freedom Conference 2015. Na programu jsou dva dny diskusí a debat zaměřených na klíčové otázky týkající se budoucnosti zpravodajských médií.

Global Media Freedom Conference bud klást bude klást otázky, jako například co může být učiněno na lepší ochranu žurnalistiky a ti, jíž se jí zabývají, často za velkého nebezpečí.  Bude se také zabývat způsoby, jak zajistit a budoucnost zpravodajství v souvislosti s technologickými, komerčními a bezpečnostními výzvami a v globální epoše, jak mohou mediální profesionálové pokračovat v inspirování občanů přes média, což obojí je relevantní pro jejich život.

„Svobodný a kritický tisk přispívá nejen k zachování veřejné debaty ve společnosti – je také předpokladem této debaty“, řekl Mogens Jensen, dánský ministr obchodu a rozvoje. Kritické oko médi na ty, kdo jsou u moci, je důležité pro změn vývoj v každé společnosti.

V řadě rozvojových zem a křehkých států velká část populace je úplně vytěsněna ze společenské debaty. Je naší povinností posílit hlasy, které mají klíčovou roli v utváření budoucnosti. Je nadějí, že konference ukáže nové cesty obrany a ochrany pracovních podmínek pro novináře a média a poskytne novinářům a šéfredaktorům globální fórum pro výměnu svých zkušeností., řekl ministr.

Akce se zaměří na kritickou perspektivu médií ve vývoji demokratické společnosti, její roli v propagaci odpovědného vládnutí a její schopnosti podporovat politickou kohezi.

Účastníci a prezentátoři byli pozváni, protože projevili  častou kuráž v obraně hodnot svobodného tisku pro společnost, v rámci pomoci ekonomickému, politickému a sociálnímu rozvoji, prohlásil Larry Lilman, generální tajemník WAN-IFRA.

Hlavními řečníky budou Eric Chinje, CEO African Media Initiative, Shirazuddin Siddiqi, ředitel BBC Media Action v Afghánistánu, Jodie Ginsberg, ředitelka organizace zaměřené na pořádání kampaní pro svobodu Index on Censorship, žurnalista a bezpečností expert Javier Garza z Mexika, filmař Safa Al Ahmad se Saudské Arábie, Soe Myint v Barmy, Gordana Igričová ze Srbska a Sulemana Braimah z Ghany.

Plný program konference je publikován na www.mediafreedom2015.dk.

Konference je určena pozvaným hostům. Odborná veřejnost se může programu účastni t pouze 30. 4. 2015.

zdroj: tisková zpráva WAN-IFRA