Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Jak noviny vzbuzují pocit domova

12. 4. 2015

Jak noviny vzbuzují pocit domova

Německý regionální deník Augsburger Allgemeine vydal 62 stránkovou přílohu zaměřenou na regionální tématiku. Titul jejím prostřednictvím nezdůraznil jen svoji regionální kompetenci, ale prezentoval se jako silný partner drobného obchodu.

Srdce moderního žurnalismu bije v lokálním prostředí, říká Berthold L. Flöper, vedoucí lokálních žurnalistických programů Spolkové centrály pro politické vzdělávání. A ještě dodává: Lokální prostředí je růstovým trhem a lokální deníky jsou vedoucím médiem. To je v Německu, kde vychází 336 titulů lokálních a regionálních novin pro abonenty, pochopitelné.

Proto také Augsburger Allgemeine pojmenoval svojí 62 stránkovou přílohu Domov je budoucnost, která byla distribuována spolu se 17 místními mutacemi. Domov prožívá renesanci jako protiváha ke globalizaci a internacionalizaci, říká vedoucí vydavatelství Herbert Dachs.

Také noviny poskytují domov

Ale co znamená domov? Příloha Augsburger Allgemeine a s ní spojená microsite jsou pestrou objevnou cestou. Pojem domova je zde chápán jinak než v minulosti. Nejen dialekt, kukačky a kroj ale společenství a propojenost, také za hranice bydliště, definují domov pro jednotlivce. Pro mládež je to také sociální síť, hodnotové společenství či tématická komunita, co domov nabízí. A to vše poskytují noviny.

Regionální kompetence je základem pro budoucnost

Ne náhodou přináší příloha slova domov a budoucnost dohromady ve svém názvu. Je to právě základní kompetence v regionálním prostředí, co pomáhá zajišťovat budoucnost vydavatelů. Šéf vydavatelství Dachs si je vědom odpovědnosti za noviny, kterých se denně prodá více než 320 000 výtisků, které zasáhnou téměř 780 000 čtenářů. Více než 90 procent nákladu tvoří předplatné a deník patří mezi nečtenější v Bavorsku. A titul také dosahuje úspěchů. Bez ohledu na klesající celkový trend čtenosti, Augsburger Allgemeine a Allgauer Zeitung podle výzkumu Media-Analyse 2014 zvýšily počet čtenářů o 40 000, což znamná nárůst o 2,4 procenta ve srovnání s předchozím rokem.

Pro Augsburger Allgemeine platí to, co pro ostatní regionální deníky. Jsou nejsilnějším hráčem na místním trhu- Téměř každá druhý se v rámci distribuční oblasti setká s jejich obsahem. (46,6 %).

Důležitý partner drobného obchodu

Důležitým faktorem je, že regionální noviny mají velkou schopnost spojovat – lokální obchod a obyvatele regionu. Digitalizace a konkurence na internetu vystavují noviny a obchod nezměrné výzvě. Deník přichází s heslem Kupuj na místě, protože tvoje město má vše.

Význam obchodu, průmyslu, řemesel a poskytování služeb pro region není jen součástí redakčního podání. Prostřednictvím inzerce a letáků jsou drobní obchodníci již každé ráno přítomni na stole spotřebitelů. Kdo inzeruje prostřednictvím přílohy, určitě nedělá chybu.

zdroj: www.die-zeitungen.de