Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Mládež věří novinám

8. 4. 2015

Mládež věří novinám

Noviny si vedou v hodnocení digitální generace velmi dobře. Věří jim víc, než jiným médiím. Inzerci v novinách považují za užitečnou, informativní a důvěryhodnou ve srovnání s jinými kanály.

Které zprávy a informační zdroje považují dospívající za důvěryhodné? Podle JIM-Studie 2014, v jejímž rámci byla dotazována mládež na to, kterým médiím důvěřují při poskytování zpráv, 40 procent dvanácti až devatenáctiletých věří z hlediska poskytování zpráv deníkům. Více než čtvrtina (26 %) se vyjádřila pro televizi, pro rozhlas 17 procent a pro internet 14 procent. S rostoucím vzděláním narůstá také důvěra v deníky.

Inzerce v novinách je přijímána nejlépe

Věrohodnost novin má také vliv na hodnocení inzerce v tomto médiu. 32,3 procenta mládeže pod 30 let uvádí, že reklama v novinách je důvěryhodná.  Pro reklamu v televizi se vyjadřuje jen 23,1 procenta a pro reklamu v rozhlase 14,1 procenta, což je stejně jako pro internet.

Také hodnocení reklamy z hlediska užitečnosti a informativnosti staví inzerci v novinách do lepšího postavení, než reklamu v dalších médiích u věkové skupiny 14 – 29 let.

Velkou skupinou online uživatelů jsou mladí

Výrazná kvalitativní image deníků má vliv také v digitální době na mládež. Proto jsou také mladí s nejvyšší afinitou k digitálním médiím největší skupinou uživatelů obsahu novin online. 5,4 milionu, což představuje 36,7 procent lidí ve věku 14 – 19 let čte noviny každý týden na webu. K těmto výsledkům dospělo zvláštní vyhodnocení výzkumu AGOF internet facts 2014-12.

zdroj: www.die-zeitungen.de