Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | ENPA upozorňuje výbor Evropského parlamentu pro právní záležitosti na obavy o autorská práva

11. 3. 2015

ENPA upozorňuje výbor Evropského parlamentu pro právní záležitosti na obavy o autorská práva

Výkonná ředitelka ENPA Francine Cunningham vystoupila 12. února 2015 na setkání pracovní skupiny pro intelektuální vlastnictví a reformu autorských práv v rámci výboru Evropského parlamentu pro právní záležitosti. Akce, jíž předsedal francouzský europoslanec Jean Marie Cavada, byla zaměřena na vydavatelský sektor. Akce byla byla hojně navštívena členy parlamentu a obsahově zaměřena zejména na reformu autorského práva.

F. Cunningham ve svém vystoupení uvedla, že je třeba se vyhnout všem novým výjimkám omezujícím autorská práva, protože mohou omezit investice vydavatelů do kvalitního obsahu. Vysvětlila jak nové výjimky pro vytěžování dat a textů mohou ohrozit legitimní zdroje příjmů vydavatelů novin a zpravodajství. Upozornila také možná nová opatření pro e- výpůjčky publikaci poskytované knihovnami v kontextu s diskusí v parlamentu o nové výjimce „open norm“, zjevně inspirované principem „Fair Use“ v USA se negativně dotýká příjmů vydavatelů. F. Cunningham zdůraznila, že takové velké výjimky mohou vyvolat právní nejistotu na straně vydavatelů i uživatelů.

zdroj: ENPA Headlines - březen 2015