Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | ENPA uspořádala diskusi s vedoucím kabinetu eurokomisaře Oettingera

11. 3. 2015

ENPA uspořádala diskusi s vedoucím kabinetu eurokomisaře Oettingera

Na neformálním setkání předcházejícím zasedání výboru ředitelů národních asociací ENPA proběhla dne 2. 3. 2015 v Bruselu diskuse s Michalem Hagerem, vedoucím kabinetu eurokomisaře pro digitální ekonomiku a společnost Günthera Oettingera.

M. Hager se ve vystoupení před řediteli národních asociací a právními experty dothl tří témat:

- připravované nařízení EU o ochraně dat, k němuž sdělil, že je důležité zajisti, aby se návrh nařízení nedotýkal evropských obchodních modelů, jako je například direct marketing zaměřený na potenciální předplatitele. Členské státy v současné době diskutují text návrhu nařízení a snaží se najít rovnováhu, jak se vyhnout tomu, aby nařízení nebylo v souladu s obchodními modely.

- reforma autorského práva – zde je třeba adaptovat evropskou směrnici o informační společnosti z roku 2001, protože je zastaralá. Reforma je ale minovým polem a Evropská komise potřebuje dosáhnout vyrovnaný přístup v debatě o možných nových výjimkách pro vytěžování textů a dat pro vědecké účely. Výjimky vytváří velký prostor pro zneužití vytěžování textů a dat pro komerční účely. Otázkou je, jak omezit nové výjimky a stanovit, co je jednoznačně nutné. M. Hager požádal ENPA o nápady vztahující se k této otázce.

- autorské právo pro vydavatele tisku – v rámci nového autorského práva pro vydavatele tisku, které bylo zavedeno v Německu a Španělsku, vzniká otázka, který přístup je vhodnější pro vydavatele, zda španělská výjimka nebo německé exkluzivní právo. M. Hager požádal o nápady, který přístup považují vydavatelé v celé Evropě za vhodnější.

zdroj: ENPA Headlines -březen 2015