Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Přizpůsobení sazeb DPH pro digitální publikace

6. 3. 2015

Přizpůsobení sazeb DPH pro digitální publikace

Evropští vydavatelé tisku vyzvali Evropskou komisi, aby urychleně předložila návrh na přizpůsobení DPH pro digitální publikace. Vydavatelé tím reagovali na včerejší výrok Evropského soudního dvora (ESD) o porušení povinností vůči EU v případě Francie a Lucemburska, které si uplatnily sníženou sazbu DPH i na elektronické knihy.

Vydavatelé dnes, 6. března 2015 vyzvali Evropskou komisi, aby neprodleně předložila návrh, který by po včerejším rozhodnutí ESD umožnil jednotlivým členským státům přizpůsobit sazbu DPH pro digitální publikace.

Evropská novinová asociace ENPA a Evropská časopisecká asociace EMMA zdůraznily, že toto negativní rozhodnutí ESD proti Francii a Lucembursku ukázalo, že je třeba, aby Evropská unie bezprostředně aktualizovala systém sazeb daně z přidané hodnoty na realitu dnešního trhu s digitálními publikacemi. Evropští vydavatelé vyzvali Evropskou komisi o okamžité zpracování legislativního návrhu, který by umožnil členským státům EU uplatňovat stejnou (tj. nulovou, super sníženou nebo sníženou) sazbu DPH, která v současné době platí pro publikace tištěné. Tento návrh by mohl být představen v rámci nadcházejícího pracovního programu Evropské komise pro dosažení jednotného digitálního trhu v Evropě.

Vydavatelé považují tuto změnu za odstranění hlavní překážky pro další rozvoj digitálního vydavatelského trhu. Snížení DPH i na digitální publikace by podpořilo možnost přístupu evropských občanů k nezávislému tiskovému obsahu, který hraje důležitou úlohu v evropské demokracii, na všech platformách. Řada poslanců Evropského parlamentu i některé členské státy vyzývaly k tomuto přizpůsobení sazeb DPH v dobách vstupu do digitálního věku již dříve.

Zdroj: ENPA a Unie vydavatelů