Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Evropský soudní dvůr vydal rozhodnutí o sazbách DPH na e-knihy

5. 3. 2015

Evropský soudní dvůr vydal rozhodnutí o sazbách DPH na e-knihy

Dne 5. 3. 2015 Evropský soudní dvůr (ESD) zveřejnil svůj rozsudek v kauze uplatnění snížené sazby DPH na e-knihy ve Francii a Lucembursku (pro Francii na hodnotu 5,5 % a 3 % pro Lucembursko). Uplatňování sazeb DPH je přísně regulováno evropskou směrnicí o DPH 2006/112/ES a Evropská komise vznesla u Evropského soudního dvora žalobu, že obě země porušily právo EU.

Soud vyjádřil souhlas se stanoviskem Evropské komise, že Francie a Lucembursko neplní své povinnosti, které jim tato směrnice ukládá.

Soud dále připomněl, že členské státy mohou sníženou sazbu DPH uplatnit pouze na dodávky zboží a služeb uvedených v příloze III. této směrnice, která umožňuje pouze dodávky knih ve všech fyzických podobách. Na služby poskytované elektronicky se nižší sazba DPH nemůže vztahovat a e-knihy jsou považovány za elektronicky dodávanou službu. Kromě toho Evropský soudní dvůr také kritizoval skutečnost, že Lucembursko uplatnilo na e-knihy dokonce super sníženou sazbu (méně než je směrnicí stanovených 5 %), což je možné pouze za velmi specifických okolností, které musí být dohodnuty s Evropskou komisí (například v přístupové smlouvě nebo bilaterálních dohodách a poskytována je v souladu s legislativou EU).

Obě země byly požádány, aby své sazby uvedly neprodleně v soulad s rozsudkem ESD. Jeho ignorování by mohlo vést Evropskou komisi k tomu, aby přijala další opatření vedoucí k finančním sankcím.

Sdružení evropských nakladatelů, společně s Radou evropských spisovatelů a Mezinárodní federací knihkupců publikovali otevřený dopis, adresovaný předsedům Evropského parlamentu, Evropské rady a Evropské komise, ve kterém požadují změnu právních předpisů EU, která by odrážela technologický pokrok a odstranila vážnou překážku v rozvoji elektronického knižnímu trhu.

Další kroky

EMMA a ENPA v současné době diskutují se svými členy jak v Lucembursku, tak ve Francii o vhodných akcích.

Evropský soudní dvůr v současné době šetří otázku uplatňování super snížené sazby DPH ve Francii (2,1 %) na digitální periodický tisk. Očekává se vydání rozsudku v nadcházejících měsících. Předpokládá se, že dojde ke stejným závěrům jako v dnes vydaném o e-knihách. Očekává se, že kolegium eurokomisařů přijme v nadcházejících týdnech odůvodněný závěr vycházející z kontextu šetření situace ve Francii. EMMA a ENPA se setkají s úřadem komisaře Pierra Moscovici (daně) 9. března a s předsedou evropské komise Jeanem Claude Junckerem 13. března.

Plný text rozsudku pro Francii je dostupný zde a proti Lucembursku zde .

 

zdroj: zpráva EMMA