Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Zlaté pero svobody tisku 2015 bylo uděleno všem novinářům, kteří zahynuli při plnění svých úkolů

3. 3. 2015

Zlaté pero svobody tisku 2015 bylo uděleno všem novinářům, kteří zahynuli při plnění svých úkolů

Zlaté pero svobody 2015, což je každoroční cena svobody tisku udělovaná Světovou asociací vydavatelů novin a zpravodajství (WAN-IFRA) byla udělena novinářům, kteří zahynuli při plnění svých úkolů. Jedná se výjimečné ocenění zdůrazňující současnou tragédii těch, kteří přinesli nejvyšší oběť právu na svobodu vyjadřování.

V čase udělení ceny bylo odhadnuto, že téměř 1200 novinářů bylo zabito od roku 1992. Od začátku roku 2015 přišlo o život již 16 novinářů včetně osmi během jednoho útoku 7. ledna v redakci francouzského satirického časopisu Charlie Hebdo.

„Jako projev úcty padlým kolegům a s cílem zamířit mezinárodní pozornost na otázky bezpečnosti a beztrestnosti novinářům na celém světě je Zlaté pero svobody uděleno novinářům, kteří byli zabiti při plnění svých úkolů. To je obsah silného poselství všem pachatelům trestných činů proti médiím stejně jako legislativcům a všem, kdo mají sílu uvádět do života lepší zákony a zajišťovat silnější ochranu všem, kdo pracují ve zpravodajství na celém světě“, říká se v prohlášení představenstva WAN-IFRA při příležitosti udělení ceny.

„Udělením této ceny světový tisk vydává signál všem, kdo se domnívají, že umlčování novinářů omezí svobodu vyjadřování“, prohlásilo představenstvo. „Pokud oceníme životy a práci našich nejlepších kolegů, kteří přinesli nejvyšší oběť tomu, abychom byli informováni, bude pokračovat v tom, abychom šířili světlo do nejtemnějších koutů světa a poukázali na zneužívání, odhalovali špatné návyky mocných a zajistili právo veřejnosti na to, aby byla informována“.

Z odhadovaného počtu 1200 novinářů zabitých od roku 1992, jak odhaluje statistika Výboru pro ochranu novinářů, bylo 742 přímo zavražděno a v 90 procentech případů nebyl za to odsouzen žádný pachatel.

Tato zarážející čísla vyvolávají klima autocenzury, což je situace, která ohrožuje nezávislost tisku a schopnost novinářů zabývat se investigativní žurnalistikou, pokud jde o případy odpovědnosti, transparence a zneužívání. Dopad této situace společné pro tolik částí světa způsobuje, že veřejnost ztrácí svou nejlepší obranu proti zkorumpované moci.

Zlaté pero svobody je každoroční cena udělovaná WAN-IFRA od roku 1961 s cílem ocenit výjimečnou činnost individuální, skupinovou nebo celých institucí ve věci svobody tisku. Cena je tradičně předávána během zahajovacího ceremoniálu Světového kongresu zpravodajských médií a Světového fóra šéfredaktorů, které se letos uskuteční 1. až 3. června ve Washingtonu.

Udělením ceny zabitým novinářům se WAN-IFRA snaží mobilizovat mezinárodní zpravodajskou komunitu, aby volal po ukončení násilí které je na tuto profesi zaměřeno. Obrací se na celé odvětví, aby postupovalo v souladu s akční plánem Spojených národů na ochranu novinářů a jejich beztrestnost a dalších bezpečnostních mechanismů lépe chránících redakce a životy novinářů.

zdroj: tisková zpráva WAN-IFRA