Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | ENPA se postavila proti zneužití státní moci proti tisku v Bulharsku

10. 2. 2015

ENPA se postavila proti zneužití státní moci proti tisku v Bulharsku

ENPA vyjádřila 29. ledna 2015 protest proti udělení vysoké pokuty bulharským úřadem pro ochranu finančního trhu (FSC). Úřad s odvoláním na předpisy proti manipulaci s finančním trhem uložil vysoké pokuty bulharskému vydavatelství Economedia ve výši cca 82 000 euro leva a malé regionální vydavatelské společnosti Alpiko cca 50 000 euro a zahájil řízení s dalšími dvěma provozovateli webových stránek.

Podle asociace bulharských vydavatelů ze strany vydavatelství k porušení předpisů nedošlo, ale ze strany úřadu jde o reakci na zveřejnění kritických článků o činnosti regulátora a některých hráčů na finančním trhu a odmítnutí novinářů vydavatelství Economedia zveřejnit zdroje svých informací.

Jedná se o bezprecedentní postup úřadu FSC, který nikdy dříve nepenalizoval sdělovací prostředky za údajné manipulace s trhem, ani neuložil tak velkou pokutu. Bulharští vydavaelů uvádí, že uložené pokuty nejsou určeny k ochraně investorů a emitentů cenných papírů, protože finanční trh nebyl ohrožen. Jedná se o pokus o potlačení mediálních hlasů kritických k činnosti regulátora. Cílem je také zabránit novinářům v pátrání po podezření ze zneužívání informací v nebankovním sektoru v Bulharsku.

tisková zpráva ENPA a ENPA Headlines