Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Připomeňme si den vzniku českého tisku

4. 2. 2015

Připomeňme si den vzniku českého tisku

Ve středu 4. února, tomu bude 296 let ode dne, kdy u nás vyšlo první česky psané periodikum. Unie vydavatelů připomíná tento významný den pro české vydavatele, který má i širší kulturní význam pro veřejnost příběhem pražského tiskaře Karla Františka Rosenmüllera. Ten získal koncesi na jeho vydávání od české dvorské kanceláře na příkaz císaře Karla VI. Tuto skutečnost považoval Rosenmüller za tak převratnou, že o ní informoval ve speciálním letáku s názvem „Předchůdce českého postyliona“, kde svým budoucím čtenářům objasnil potřebu česky psaných novin v Čechách.

Noviny, pro které se vžil název „Pražské poštovské noviny“ nebo „Pražské české noviny“ vycházely celých 53 let v domě s č. p. 526 na pražském Uhelném trhu. Vycházely dvakrát týdně a přinášely s výjimkou sportu v podstatě totéž, co noviny dnešní.  Nejvíce zpráv bylo ze zahraničí (mít vlastní zpravodajce tehdy nebylo obvyklé), nebyly členěny do rubrik, ale tiskaři je řadili podle toho, jak do redakce docházely nebo jak jim samotným připadaly důležité. Periodikum vycházelo do roku 1772.

Po deseti letech bylo jejich vydávání obnoveno a noviny přešly do majetku knihtiskaře Schönfelda, který pověřil vedením redakce Václava Matěje Krameria. Ten je vydával až do roku 1789, kdy si založil vlastní „Krameriusovy c. k. vlastenecké noviny“. Za jejich pokračovatele pak lze považovat „Pražské noviny“, v nichž působili takoví velikáni, jakými byli František Ladislav Čelakovský nebo Karel Havlíček Borovský.

Za posledních téměř 300 let se počet česky psaných tiskovin samozřejmě značně navýšil. Velký nárůst ve vydavatelské činnosti nastal po roce 1995 s rozvojem tržní ekonomiky. V současné době jejich počet díky digitálním médiím lehce poklesl, ale v loňském roce vycházelo 5 017 česky psaných titulů. Můžeme tedy říci, že tisk je stále živé a vlivné médium, které se vyznačuje vysokou kvalitou a důvěryhodností svého obsahu a i nadále zůstává důležitou součástí našich životů. Papírový tisk totiž náš mozek vnímá jiným způsobem, než když ho čteme z obrazovky počítače, tabletu nebo chytrého telefonu. Text na papíře vnímáme více do hloubky a dle posledních vědeckých studií si zapamatujeme až o 30 % více informací.

Vzpomeňme si dnes na Karla Františka Rosenmüllera, otce česky psaného tisku a jeho první české periodikum. Zároveň této příležitosti využijme k tomu, abychom zdůraznili, že máme široký výběr kvalitních periodik v našem rodném jazyce. Tato rozmanitost je nezbytná nejen pro udržování plurality názorů a ochranu naší demokracie, ale i pro dostupné šíření vzdělanosti. Neustále se zvyšující sazba DPH mimo jiné tuto rozmanitost velmi ohrožuje. Bylo by dobré, kdyby si tuto funkci periodického tisku připomněli také odpovědní politici a usilovali o její snížení.