Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Šest dní bez tištěných novin

20. 1. 2015

Šest dní bez tištěných novin

Ve snaze porozumět co, a kdy čte generace Millennials (též generace Y nebo internetová), se rozhodl tradiční čtenář novin strávit jeden týden s aplikacemi BuzzFeed, Vice, Circa a Mic. Výsledky jsou nejen poučné, ale i zábavné.

Vydavatelé tištěných novin jsou si velmi dobře vědomi, že jejich publikum stárne. Mediální experti stále kritizují selhávání médií ve své snaze přilákat mladou generaci. Co se mě týká, jsem typ čtenáře, který je zvyklý recyklovat noviny poté, co je dočetl. To je jen další definice faktu, že jsem již starý, tento rok totiž oslavím čtyřicítku.

A tak, v duchu nevědeckého experimentu se budu vyhýbat tištěným novinám a budu novinky konzumovat tak, jako to dělá generace Y. Můj plán je jednoduchý. Pro následujících sedm dnů zapomenu na noviny a číst budu jen „Millennial-friendly“ webové stránky, které podle mediálních expertů nejvíce navštěvují čtenáři ve věku 18 až 34 let.

A zde je to, co jsem objevil:

Den 1.: Zpravodajství pro Millennials mísí komentáře s fakty.

Na většině těchto stránek je patrná dominance tzv. lehkých zpráv. Fakta a názory se zde volně míchají. Většinou vše prozradí už nadpis. Circa se řídí názorem, že seriózní zprávy se musí co nejvíce rozměnit do kratičkých dílů. Vše se dá přečíst velmi rychle.

Den 2.: NSFW (Not Safe For Work) znamená přesně to, co znamená.

Vice používá styl, se kterým není vhodné se prezentovat na pracovním monitoru. Toto je skutečnost, kterou jsem pochopil (i když ne zcela včas). Pokud se chcete zařadit mezi nezaměstnané, pak klikněte na vice.com/nsfw ve své kanceláři.

Den 3.: Zprávy musí být zábavné, a to za každou cenu.

Je opravdu velmi těžké ignorovat titulek experta na vztahy BuzzFeed ve znění „Se kterým cereálním maskotem byste si to nejraději rozdali?“

Bez ohledu na obsah zprávy, byť může být i tragický, duch zábavy nesmí být utiskován.

Den 4.: Sdílení je „cool“.

Většina těchto stránek propaguje sdílení, postování, tweetování a kdoví co ještě. Millennials sdílejí pomocí svých chytrých telefonů vše, co jim přijde pod ruku. Tyto stránky žijí technologiemi, navigace je intuitivní a přesně cílená. Aplikace Circa má nejpřátelštější uživatelské rozhraní, které vám dokonce ukáže kam jste už dočetl, nebo zda jste článek již přečetl.

Den 5: Sprosťárny jsou na denním pořádku.

V tradičních novinách se redaktoři přou nad slovem „krucinál!“, jestli by se mělo v novinách objevit nebo zda raději použít nějakou méně expresivní formu vyjádření.

Ne tak zpravodajství pro generaci Y.

Příklad titulku z vice.com „Šťastný nový rok! Čeká nás spousta s…k“, je poměrně kuriózním příkladem, ačkoli BuzzFeed a Mic jsou také odborníci ve sprosťárnách, tak Vice je nekorunovaným králem tohoto stylu.

Den 6.: Hokej nikoho nezajímá.

Uf, šestý den jsem chtěl vědět, jestli kanadští hokejoví junioři na MS postoupili.

Kliknul jsem na sportovní sekci BuzzFeed. Žádné hokejové skóre jsem tam nenašel. Našel jsem jen „7 důvodů, proč je Space Jam naprosto reálný“. Pokud to náhodou nevíte, tak Space Jam je film z roku 1990 představující Michaela Jordana, jak hraje s králíkem Bugs Bunnym.

Novinář Michael Wolff nazývá tyto nová digitální média „záplavou blbostí“ a já říkám, že je velmi těžké s ním nesouhlasit. Generace Y může namítat, že už je Wolff starý, ale…

Já už to nevydržím.

Brzy na to, jsem ztratil nervy. Nemůžu strávit celou sobotu čtením „listicles“. Uvařil jsem si hrnek kafe a přečetl dvoje noviny od začátku až do konce. Ano, ty co mi byly doručené domů.

Děkuji novinám Telegraf Journal a Globe and Mail.

Co je sakra BuzzFeed.

Kevin Curnock, výkonný ředitel, Brunswick News, Kanada

Zdroj: IMMA