Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Němečtí vydavatelé: Státní smlouvu o vysílání je nutné změnit

12. 1. 2015

Němečtí vydavatelé: Státní smlouvu o vysílání je nutné změnit

Vydavatelé kritizují rozhodnutí spolkového správního soudu o regionální reklamě. Německá asociace vydavatelů novin BDZV označila za absolutně nerealizovatelné rozhodnutí spolkového správního soudu v Lipsku, podle kterého smí soukromá rozhlasová stanice ProSieben v budoucnu spustit také regionální reklamu. Dle soudu není v rozporu s ustanoveními vysílacího práva, pokud se v rámci celostátního televizního programu budou vysílat reklamní spoty s regionálně omezenou oblastí rozšíření. Vydavatelé to vidí zcela jinak.

„Dosud byla televizní reklama z právního hlediska považována za součást programu“, prohlásil mluvčí BDZV. Výslovný zákaz regionální reklamy v TV s národním programem nebyl dosud udělen jen proto, že TV nebyla z technických důvodů schopna reklamu distribuovat regionálně. „Pokud spolkový správní soud nyní učinil absenci takového zákazu základem svého rozhodnutí, musí spolkové země adekvátně přepracovat vysílací státní smlouvu.“

BDZV kritizoval, že ProSieben bude zasahovat na regionální trhy s reklamou a že regionálním médiím vezme část jejich financování, aniž by v redakčním programu přispěla k vytváření regionální názorové různorodosti. Spolkový správní soud vyzvedl ve svém tzv. dolnosaském rozhodnutí ohrožení zejména místního a regionálního tisku ze strany rozhlasu. „Sázíme na to, že spolkové země rychle přijmou správná opatření, aby nedošlo k ohrožení regionálního tisku.“

Pouze redakční programový obsah

Soukromá stanice ProSieben má v úmyslu zákazníkům v oblasti reklamy, pro které není celostátní televizní reklama atraktivní, nabídnout možnost regionálních reklamních spotů. To i přesto, že správní soud v Berlíně v září 2013 rozhodl, že k tomu soukromé stanici chybí oprávnění a že reklama je součástí programu. Ten, kdo vlastní licenci na celostátní vysílání, smí vysílat pouze celostátní reklamní spoty. Dle rozhodnutí spolkového správního soudu ze 17. prosince 2014 je však předmětem rozhlasové licence pouze redakční programový obsah, nikoliv reklama.

Pokud jde o to, „zda“ a „jak“ se může provozovatel zbavit reklamy, pokud dodrží právní ustanovení pro reklamu, pak tato ustanovení neobsahovala v případě státní smlouvy o vysílání žádná omezení pro šíření reklamních spotů. Zvážení toho, zda by tato ustanovení nemohla být smysluplná pro zajištění financí pro lokální nebo regionální média, nenašlo ve státní smlouvě žádný prostor.  

Reakce APR

„Nyní musí jednat zákonodárce“, reaguje Felix Kovac, předseda Pracovní společnosti soukromý rozhlas (Arbeitsgemeinschaft Privater Rundfunk - APR), na rozhodnutí spolkového správního soudu. Kovac odkazuje na dosud platný mediálně politický konsensus, že regionální reklamu má financovat regionální obsah. „Pokud to spolkovému správnímu soudu v textu státní smlouvy o vysílání chybí, musí země tento konsensus obratem doplnit“, říká předseda APR.

„Rozhodnutí spolkového správního soudu je závažné, neboť právě menší lokální a regionální rádia a TV financují svůj obsah přesně z tohoto zdroje. Prodej regionální reklamy v národní TV existenčně ohrožuje regionální poskytovatele, což bezprostředně vede k omezení názorové různorodosti v uvedených regionech“, uvádí Kovac.

APR zastupuje více než 250 lokálních a regionálních rádií a TV, které by zničení regionálních reklamních trhů národními televizními koncerny postihlo. „Mediální politika se musí rozhodnout, zda chce mediálním koncernům, které nejsou nápadné svým žurnalistickým profilem, pomáhat při maximalizaci zisku, nebo zda si přeje nabídky s kvalitním lokálním a regionálním obsahem“, charakterizuje Kovac situaci. V tom případě by si pro to měla zajistit také předpoklady.

zdroj: www.bdzv.de