Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Světový tisk odsuzuje útok proti Charlie Hebdo

9. 1. 2015

Světový tisk odsuzuje útok proti Charlie Hebdo

Světová zpravodajská komunita stojí společně za zaměstnanci časopisu Charlie Hebdo a francouzskými novináři. Mezinárodní vydavatelské organizace jsou ohromeny solidaritou světové mediální komunity tváří v tvář takovémuto útoku na svobodu vyjadřování, ke kterému došlo včera v Paříži.

WAN-IFRA vydala níže uvedené prohlášení, které je určeno celé zpravodajské komunitě. K dispozici jsou také bannery pro web a sociálné média v různých formátech a jazycích. WAN-IFRA vyzývá všechny, aby je použili na svých webových stránkách a dále je distribovali jako projev solidarity.

K projevům solidarity a odsouzení toho činu se připojila svou zprávou také Unie vydavatelů (viz)

Zdroj: zpráva WAN-IFRA

 

Světová asociace novin a vydavatelů zpravodajství (WAN-IFRA) a Světové fórum šéfredaktorů (WEF) odsuzují útok proti francouzské satirické publikaci Charlie Hebdo, která si vyžádala 12 mrtvých a nejméně čtyři vážně zraněné.

 

„Odsuzujeme co možná nejvíce toto násilnické krveprolití a jsme spolu s týmem Charlie Hebdo a celou novinářskou komunitou ve Francii v požadavku na spravedlnost pro oběti“, řekl CEO WAN-IFRA Vincent Peyregne.

„Spolu s 61 novinářem zabitým v roce 2014 a začátkem roku spojeným s těmito hroznými událostmi připomínáme, že útok tohoto typu útočí na srdce svobod, které tisk ve Francii tak rozhodně hájí. Není to jen útok na tisk, ale také útok na základní tkanivo naší společnosti a hodnoty, za nimiž všichni stojíme. Je to signál k probuzení pro všechny z nás, abychom čelili rostoucí atmosféře nenávisti, která hrozí podlomit naše porozumění demokracii“.

Podle prvních zpráv dva těžce ozbrojení muži vstoupili do redakce pařížského satirického týdeníku a zahájili střelbu. Došlo k přestřelce mezi útočníky a policií a dva muži unikli. Francouzský prezident Francois Hollande potvrdil, že mezi mrtvými jsou novináři a policisté.

Incident byl oficiálně prohlášen za teroristický útok a francouzská metropole zůstává ve stavu pohotovosti s ozbrojenými policisty hlídajícími redakce zpravodajských organizací v celém městě.

Tento incident navazuje na žhářský útok v roce 2011, který zničil tehdejší redakci titulu, která se nacházela ve 20. pařížském obvodu. Časopis však se vzdorem pokračoval ve svém kritickém a satirickém přístupu bez ohledu na z toho plynoucí hrozby.

Paříž, 8. ledna 2015