Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Šéf německé asociace VDZ věří na stabilní výsledky v roce 2015

8. 1. 2015

Šéf německé asociace VDZ věří na stabilní výsledky v roce 2015

Hlavní jednatel německé asociace vydavatelů časopisů VDZ Stephan Scherzer se v článku pro agenturu DPA vyjádřil k perspektivám roku 2015 pro německé vydavatele.

„Německý sektor vydávání časopisů se vyznačuje personálními změnami, jako v případě Spiegelu, nebo změnami ve vydavatelství Grüner + Jahr (Stern, Brigitte), což je důsledek  změn v mediálním světě. To se přirozeně vyskytuje v odvětvích, které se nacházejí ve stádiu přerodu a v nichž prostředí není klidné a uvolněné“, řekl.

Jako srovnání uvedl Scherzer energetiku a automobilový průmysl. Jak vydavatelé časopisů pro širokou veřejnost, tak i vydavatelé odborných časopisů stojí u scény, na níž se odehrává mediální proměna, a nejsou nečinní nebo bezradní na jejím okraji. Jen v roce 2014 vzniklo 130 nových titulů a ještě více vydavatelů zvýšilo svou působnost na internetu.

Také na rok 2015 hledí s důvěrou. V roce 2014 dosáhly obraty 14,8 miliardy Euro. Pro rok 2015 věří, že dosáhnou stejné úrovně, pokud nepřijde žádný zlom konjunktury. Přes existenci bezplatného obsahu na internetu mohou vydavatelé dosáhnout příjmů z digitálního obsahu, který poskytují. Na monopolisty, jako je Google nebo digitální „vrátné“ jako Facebook připadá ovšem 50 procent všech světových reklamních obratů. Tento vysavačový efekt zatěžuje zobchodování a dosah obsahvé nabídky vydavatelů. Naproti rostoucí síle monopolu na síti podporuje VDZ férové rámcové uspořádání a žádné almužny nebo subvence.

zdroj: www.wan-ifra.org