Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Vydavatelé tisku v Evropě i dalších zemích vyjadřují rozhořčení nad atentátem spáchaným na redakci francouzského satirického časopisu Charlie Hebdo

8. 1. 2015

Vydavatelé tisku v Evropě i dalších zemích vyjadřují rozhořčení nad atentátem spáchaným na redakci francouzského satirického časopisu Charlie Hebdo

Tisková zpráva Unie vydavatelů

V Praze dne 8. ledna 2015

Vydavatelé tisku v Evropě i dalších zemích vyjadřují rozhořčení nad atentátem spáchaným na redakci francouzského satirického časopisu Charlie Hebdo.

Mezinárodní vydavatelské asociace ENPA a WAN-IFRA i národní asociace v řadě zemí vyjádřily ve svých prohlášeních rozhořčení nad včerejším násilným aktem představujícím brutální útok na svobodu tisku. Tento postoj sdílí také profesní asociace vydavatelů periodického tisku v České republice – Unie vydavatelů. Unie vydavatelů vyjadřuje svoji soustrast příbuzným a kolegům obětí tohoto činu.

Při této příležitosti také připomínáme, že v minulém roce bylo při plnění svého žurnalistického poslání zabito v různých částech světa celkem 61 novinářů.

 

Tiskové prohlášení Evropské asociace vydavatelů novin ENPA k včerejší události uvádí:

 

Brusel, 7. ledna 2015 – ENPA, reprezentující vydavatele novin a zpravodajských médií v Evropě odsuzují co nejsilněji dnešní ozbrojený útok na francouzský satirický časopis Charlie Hebdo, který si vyžádal smrt nejméně 12 lidí, včetně novinářů a policistů.

Toto krveprolití je útokem na svobodu vyjadřování a svobodu tisku, která je jádrem a pilířem evropské demokracie. ENPA a všichni její členové jsou zděšeni tímto útokem a zůstávají spojeni proti jakékoliv hrozbě žurnalistům a vydavatelům tisku, kteří plní svou každodenní roli tím, že informují občany a vyvolávají veřejnou debatu.

ENPA sympatizuje s rodinami obětí tohoto strašného útoku. Vyjadřujeme solidaritu s našimi členskými francouzskými asociacemi a se všemi francouzskými vydavateli a novináři v souvislosti s těmito strašnými ztrátami.

Útok na Charlie Hebdo podtrhuje ve vztahu k evropským decision-makerům nezbytnost silné obrany principu svobody tisku jak v Evropě, tak v celém světě.

Uveřejňujeme link na tiskovou zprávu francouzských asociací vydavatelů tisku: www.enpa.be/uploads/communique.pdf.

Kontakt: Francine Cunningham

Francine.Cunningham@enpa.be

ENPA - European Newspaper Publishers’ Association

Square du Bastion 1A, Bte 3

B-1050 Brussels, Belgium

Tel.: +32 (0)2 551 0190