Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Co bude znamenat rok 2015 pro noviny?

31. 12. 2014

Co bude znamenat rok 2015 pro noviny?

Charlie Woodall, sponsorship a implementation planning executive agentury OMD UK uvažuje na webu britské novinové marketingové agentury NMA o tom, co přinese rok 2015 novinám.

Budování loajality čtenářů bude i nadále hlavním cílem novin

Akce pro čtenáře realizované v rámci Times+ pro členy jsou a budou instrumentem pro připoutání neuvěřitelně loajálního jádra čtenářů k novinové značce za paywallem. Masivní investice britských novin do sportovních práv vedené Sun+ zdůrazňují jejich potřebu unikátního obsahu, který by přiměl lidi za něj platit. S 225 000 uživateli platícími průměrně 7,99 libry měsíčně za digitální obsah The Sunu se zdá, že tato strategie funguje, zvlášť když ještě uvážíme, že The Times oznámil poprvé od roku 2001 zisk. The Guardian spustil své členské schéma mezi množstvím fanfár již dříve v tomto roce spolu s ambiciózními plány na rozvoj Gaurdian Space na King´s Cross, a lze si představit, že ani Telegraph nechce být pozadu s expanzí Telegraf Bespoke, který byl spuštěn potichu v srpnu.

Nová éra pro měření čtenářů

Donedávna nás frustroval nedostatek dat o tabletech a mobilních telefonech. Dokud nevyprší existující smlouva na NRS, tj. do ledna 2016, můžeme si být jisti, že bude probíhat řada diskusí o tom, jak budou vypadat v dalším roce nové nebo přepracované platformy. Nástroj Guardianu Audiences not Platforms, který aplikoval nedávno také Telegraph, je velmi dobrý, protože pokrývá víc než 200 platforem. Je pozitivní vidět, že se odvětví pohybuje vpřed a nadějně se snaží najít řešení.

Extenze značek , které přitahují vymezené mikco skupiny čtenářů mimo základní tituly se budou objevovat i nadále a růst, pokud budou úspěšné

Objevuje se řada blogů a podobných formátů, které bychom přirozeně nespojovali se značkou tradičních deníků. Avšak umožňují vyplnit volný prostor na trhu a získat nové čtenáře mimo hlavní nabídku novin. Nabídka nového využití obsahového talentu je jinou cestou pěstování diverzifikované čtenářské obce a z toho vyplývajících příjmů. Například produkt i100 získal po třech měsících 4 miliony unikátních uživatelů, což ukazuje, že pokud se vytvoří obsah v lehce čitelném formátu, který je pro čtenáře zajímavý a může být sdílen, diskutován, umožňuje hlasovat a smát se, pak je dobrá příležitost, že si zachová přízeň obecenstva.

 

Agentury budou požadovat víc spolupráce

Pro dosažení úspěchu je důležité umět poznat nedostatky své vlastní mediální značky. Pokud se klient ptá na zásah a porovnává dvě značky, ale pouze jedna může být zasažena efektivně jedině prostřednictvím jediné novinových platforem, pak je třeba se nevyhýbat proaktivnímu přístupu a nabídce časopisů, rozhlasu onlinu nebo partnerské televize pro vyplnění mezer, které sám nemůže zaplnit. Sdílený obsah potom může kampaň uvést do života pro spotřebitele výraznější a přirozenější formou, než by bylo jen při využití jednoho média.

Konečně budeme rozumět roli tabletů

Na začátku jej neměl nikdo. Potom došlo k ostrému nárůstu až ke stavu, kdy desítky tisíc spotřebitelů mohou číst noviny na tabletech spolu nebo mimo tištěnou verzi.  Jsou zde očekávání dosáhnout stejného jako například The Times, který má kolem 80 000 čtenářů na iPadech. Nedávno jsme od jednoho šéfredaktora jedné ze světově nejvýznamnějších technologických webových stránek slyšeli, že tablety jsou na pokraji vyhynutí v důsledku rozvoje phabletů, které učiní obojí – tablety i mobilní telefony nepotřebnými. Avšak se známou a konzistentní čtenářskou obcí na tabletech a přínosy, které přináší, jako je například stálost a měřitelnost, můžeme plánovat s důvěrou tabletové aktivity, které nahradí cokoliv dosud realizovaného v tištěné formě.

Kvalitní obsah v kvalitních produktech bude nadále odlišovat noviny od ostatních médií

Primární snahou novin bude schopnost vytvářet vysoce kvalitní , dobře spravovaný obsah pro čtenáře tam a tehdy, když jej požadují.Tak dlouho, jak zůstanou čtenáři centrem strategií novin, i pokud technologické změny budou na noviny tlačit prostřednictvím nových digitálních kanálů, noviny se budou rozvíjet i v roce 2015 a dále. Neměli bychom zapomínat nebo být zahanbeni tím, že noviny si vedou tak dobře u čtenářů 50+, protože tato skupina reprezentuje ve Velké Británii 22 milionu lidí, kteří disponují 89 procenty všeho bohatství.

zdroj: www.nmauk.co.uk