Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Prodej chipsů ovlivňuje tisková reklama

29. 12. 2014

Prodej chipsů ovlivňuje tisková reklama

Prostřednictvím novinové kampaně došlo ke zvýšení znalosti a prodeje značky chipsů. Ukazuje to studie o účinnosti reklamy v novinách, kterou provedla asociace Schweizer Medien.

Pro zjištění účinnosti inzerce v novinách uspořádala asociace Verband Schweizer Medien spolu s firmou Zweifel Pomy-Chips studii efektivity. Pro nový druh chipsů byly definovány dvě testovací okruhy tiskové reklamy. Nový produkt byl výjimečně propagován jen prostřednictvím tiskové reklamy, ostatní reklamní kanály byly vynechány.

Dvě testovací oblasti

Pro výzkum byly vybrány dva okruhy v rámci trhu – Schaffhausen a jihovýchodní Švýcarsko, které pokrývají dva regionální švýcarské deníky Schaffhauser Nachrichten a Südostschweiz. Oby deníky byly v průběhu třítýdenní kampaně v červnu 2014 nasazeny jako exkluzivní reklamní nosič bez dalších komunikačních opatření pro produktovou řadu Secret Chips. To umožnilo nefalzifikovatelnou možnost měření reklamního výkonu kampaně. Měření proběhlo na bázi reprezentativního online dotazování a skládalo se z pretestu před startem kampaně a hlavního měření po skončení třítýdenní inzertní kampaně v červnu/červenci 2014.

Tisková kampaň vytvořila povědomí o produktu

Výzkumníci chtěli především poznat, jaký je vliv novinové reklamy na povědomí a nákupní rozhodnutí. Výsledky ukázaly, že podpořená znalost Zweifel Secret Chips se na testovaném trhu zvýšila o 42 procent z 19 na 27 procent. V inzerátech konkrétně představený produkt Randen-Chips zvýšil svoji znalost v průběhu reklamní kampaně o 82 procent z 11 na 20 procent. U čtenářů deníků Schaffhauser Nachrichten a Südostschweiz vzrostla znalost značky tohoto druhu chipsů o 225 procent z 8 na 26 procent.

Zvýšil se také prodej

Také nejtvrdší ukazatel účinnosti, kterým je prodej, se prostřednictvím kampaně výrazně zvýšil. Inzerovaný druh chipsů „Randen“ se v testovaných oblastech objevil na stolech spotřebitelů častěji, než tomu bylo v kontrolní oblasti nezasažené reklamou.

Konkrétní údaje o prodeji pochází z databáze Nielsen zahrnující 30 prodejen na testovaném území. Pro kontrolu proběhlo srovnání prodejů v jiných německojazyčných oblastech, kde kampaň neprobíhala, ale jež mají podobnou strukturu obchodů. Výsledkem je, že prodej v oblastech, kde proběhla kampaň, vzrostl o 48 procent, kdežto v oblastech bez uvedené reklamní kampaně se prodej zvýšil jen o 12 procent.

zdroj: www.die-zeitungen.de