Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Tři ikonická média změnila svá vedení

19. 12. 2014

Tři ikonická média změnila svá vedení

Na začátku prosince tohoto roku skončili šéfredaktoři tří předních světových titulů. Jedná se o týdeníky Der Spiegel a Economist a britský deník The Guardian. Společným jmenovatelem jejich konce jsou dvě slova, a to „digital first“. Okolnosti odchodu jednotlivých šéfů jsou ale poněkud odlišné.

Rivalita mezi tištěnou a on-line redakcí německého týdeníku Der Spiegel panuje už bezmála 20 let. Zatímco zaměstnanci tištěné podoby magazínu vlastní 50,5 % akcií, těm z oddělení on-line nepatří ani jedna. Jednotlivé týmy jsou v Hamburku striktně odděleny a texty připravují do značné míry nezávisle na sobě. Bohužel i na Der Spiegel začala doléhat mediální krize, a proto představenstvo v loňském roce rozhodlo obě redakce více spojit a začalo se sloučením pozice šéfredaktora. Do vedení obou redakcí byl jmenován digitální žurnalista Wolfgang Büchner. Jeho prvním plánem bylo zbavení se vedoucích redaktorů a jejich nahrazení jinými, digitální verzi více nakloněnými pracovníky. Redakce tištěného Spiegelu, coby nadpoloviční vlastník své kolegy podržela, propouštěcí plán koncem léta odmítla peticí a namísto redaktorů nakonec odporoučel sám Büchner.

To ve Velké Británii jde o něco jiného. Alan Rusbridger řídil vlivný deník v uplynulých dvaceti letech. Pod jeho vedením získal Pulitzerovu cenu za informování o odhaleních Edwarda Snowdena a poslední tři roky kladl čím dál větší důraz na digitální technologie. Zpravodajství začal více přesouvat na nezpoplatněný web a tištěnou verzi deníku zaměřil spíše na analýzy a názorovou žurnalistiku. Právě investice do on-line, vynesla The Guardian na pozici světově nejčtenějšího zpravodajského webu. Alan Rusbridger odchází do správní rady Scottova trustu, jemuž deník patří a na jeho místo by měla nastoupit Janine Gibson, která v Guardianu dohlížela na zpravodajství o Snowdenových materiálech.

Změny čekají i magazín Economist, z jehož čela se John Micklethwait přesouvá do vedení redakce Bloomberg News. Pod jeho devítiletým vedením vzrostl náklad časopisu z 1,1 na 1,6 milionu čtenářů, z nichž přibližně jednu třetinu tvoří digitální předplatitelé. Jeho nástupce zatím ještě není znám.

Zdroj: Respekt, Lucie Kavanová