Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Výhledy pro tisk v roce 2015

17. 12. 2014

Výhledy pro tisk v roce 2015

Předpovědi pro následující rok nevypadají příliš růžově. Očekává se i nadále padající reklamní trh, a naopak nárůst v oblasti nativních reklam.

Pokles příjmů z reklamy v posledním desetiletí byl naprosto ohromující. Zatímco v roce 2004 bylo v USA za reklamu proinvestováno 48,5 miliard dolarů, tak o deset let později se tato částka snížila na 21,4 mld. To je pokles o 56 %. Tento příběh ale nepojednává pouze o poklesu příjmů z reklamy, je také o ústupu vlivu redaktorů nejen ve společnosti jako celku, ale i v místních podnikatelských komunitách.

Na novinách už prostě tolik nezáleží. V posledním desetiletí byly válcovány poklesem inzerce, mnoho z nich muselo být uzavřeno nebo byla snížena jejich periodicita. Prakticky všechna vydavatelství musela propustit velké množství zaměstnanců, což finálnímu výrobku, zde tisku, nikdy moc neprospěje. Nejvíce tím byli postiženi střední vydavatelé, kteří jsou příliš velcí na hyperlokální zaměření, a příliš malí na souboj s nadnárodními giganty.

A úleva na obzoru stále není. Analytici očekávají v příštím roce další pokles o zhruba 8-9 % i další propouštění. Mnoho novin bude vycházet pouze on-line nebo budou experimentovat se snižováním periodicity.

A k čemu to vše vede?

Magazín Medialife hovořil s několika mediálními odborníky a přišel s předpovědí na rok 2015, se kterou se zde můžete seznámit.

Nativní reklama na vzestupu

Nativní reklama, čili reklama, která je vyrobena tak, aby byla téměř k nerozeznání od redakční části, se již stala jádrem časopisů a internetových stránek. Nyní začíná atakovat i noviny. Ve skutečnosti se očekává, že dlouholetá zeď mezi reklamou a redakčním textem, která odolávala, bude v následujícím roce zbourána. Tradicionalisté k tomuto druhu inzerce přistupují se stejnou nedůvěrou, s jakou přistupovali v posledních letech k inzertním plochám na titulních stranách, která dnes už nikomu nevadí. Totéž bude platit i pro nativní reklamu, předpokládá mediální analytik Ken Doctor. „Nejdříve očekávejte debatu – je to dobré/špatné – pro přesvědčení publisherů, že je to pouze další pracovní nástroj“, řekl Doctor.

Noviny budou hledat nové zdroje příjmů

Zatímco se vydavatelé přizpůsobili novému digitálnímu světu, ti chytřejší se pro nový zdroj příjmů přesunou do neznámých vod, mezi něž mohou patřit například marketingové služby. Ty rozvíjejí své webové stránky, pomocí nichž mohou cílit na speciální publika (senioři nebo hispánci…) a pracovat tak i s menšími inzerenty, což se jim v průběhu času vyplatí.

Pokles vkládané inzerce

V období plánovaných velkých nákupů jsou lokální noviny plné vkládané inzerce, která z nich často vypadává, je to ale důležitá složka v příjmech vydavatelů. Tento zdroj ale začne brzy vysychat, s rozvojem nových metod distribuce těchto slevových kuponů, jako jsou například aplikace na chytrých telefonech. Jejich testování je v plném proudu a mediální analytik Gordon Boerrell z Borrell Associates předpovídá jejich implementaci v následujících dvou letech: „Pokud tato varianta bude pro klienty bezpečná, již na konci roku budou noviny vycházející na Díkuvzdání o něco tenčí a vaše poštovní schránky nebudou přetékat letáky. Pořádný boom v této oblasti ale očekáváme až v roce 2016“, řekl Gordon Borrell.

Zdroj: Medialifemagazine.com