Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Noviny jsou pro mladé lidi nejdůvěryhodnějším médiem

3. 12. 2014

Noviny jsou pro mladé lidi nejdůvěryhodnějším médiem

Německá JIM-Studie 2014 o mediálním chování věkové skupiny 12-19 let potvrzuje, že mladí lidé věří novinám víc než všem ostatním mediatypům.

Současná mediální krajina konfrontuje mládež s různými náhledy a kontroverzními přístupy k rozdílným tématům. Prozkoumání a vyhodnocení serióznosti informačních zdrojů a jejich ocenění z hlediska důvěryhodnosti má proto velký význam. Indikátorem vytvářejícím image médií z pohledu mládeže je věrohodnost různých mediatypů.

Ve výzkumu JIM-Studie 2014 (Jugend, Information, Multimedia) pořádaném mediálně pedagogickým výzkumným společenstvím Südwest, jehož výsledky byly prezentovány 28. 11. 2014 v Mannheimu, byla zkoumána důvěryhodnost a hodnověrnost různých mediatypů.

Mládež byla dotazována, která média z hlediska hodnověrného zpravodajství považují na nejdůvěryhodnější – rozhlas, televizi internet nebo noviny. Podle tohoto scénáře považuje 40 procent dotazovaných 12 až 19 letých za nejvěrohodnější zpravodajství v denících. Víc než čtvrtina se rozhodla pro televizi (26 %), pro rozhlasové zpravodajství bylo 17 procent. Internetové zpravodajství se přitom umístilo se 14 procenty na posledním místě.

V rámci uvedené věkové skupiny považuje noviny za nejdůvěryhodnější nejstarší část ve věku 18-19 let se 47 procenty. Také mládež s vyšším vzděláním se rozhodla pro noviny. Téměř polovina gymnazistů má největší důvěru v klasické médium.

Noviny v tištěné i online formě hrají z hlediska důvěryhodnosti tradičně silnou roli také u nejmladší skupiny dospělých, jak ukázaly výsledky výzkumu Grundlagenstudie agentury Rheingold Salon.

Důvěryhodnost novin je konstantně vysoká. Otázka po důvěryhodnosti různých médií je součástí JIM-Studie od roku 2005 v různě dlouhých časových rozmezích. Výsledky ukazují, že navzdory extrémní digitalizaci všedního dne, jsou v této otázce velmi konzervativní. Ta například v roce 2005 se pro deníky vyjádřilo 42 procent, pro televizi 28 procent a pro internet 16 procent dotazovaných. Jediným mediatypem, který si za uplynulých 10 let polepšil je rozhlas, pro nějž se nyní vyjádřilo o 7 procent dotazovaných více.

Výzkum JIM-Studie je realizován od roku 1998 a v jeho rámci je dotazováno 1200 mladých lidí v rozmezí 12 až 19 let prostřednictvím metody CATI.

zdroj: www.die-zeitungen.de