Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Belgická studie znázorňuje, jak časopisy doplňují televizi

1. 12. 2014

Belgická studie znázorňuje, jak časopisy doplňují televizi

Tato studie ukázala výhodu kombinace kampaně současně v TV i časopisech, řekl Guy Consterdine, britský specialista na tisková média a reklamu a konzultant FIPP. Tuto informaci potvrdila i jedna z největších belgických mediálních agentur Space: „…časopisy nejen zvyšují reach, ale disponují i nižšími hrubými náklady a vyšší hodnotou účinnosti…“.

Space analyzovala crossmediální databázi vytvořenou CIM (Belgium´s Centre for Information about Media), která zahrnuje výzkumná data čtenářské obce s daty televizních publik a několika dalších mediatypů.

Za užití svého vlastního nástroje pro mediální plánování Oscar+, agentura Space  prozkoumala váhu výdajů za kampaň vedenou jen v TV a porovnala je s ekvivalentní hodnotou výdajů, variabilně rozdělenou mezi TV a časopisy.

Zjistili, že když se část budgetu pro TV rozdělila mezi časopisy, zásah kampaně se vždy zlepšil, stejně jako celková efektivita nákladů. Bylo zjištěno, že schéma klesajících marginálních výnosů z výdajů do TV znamená, že za vyšší výdaje byla produkována menší hodnota. U časopisů byly tyto hodnoty lepší.

I když tato zjištění nejsou žádnou novinkou, je důležité toto testování provádět neustále, vzhledem k rychle se rozvíjejícímu mediálnímu trhu. Mnoho starých pravd posledních desetiletí zůstávají pravdami i v současnosti, ale je třeba je čas od času prokázat.

Analýza agentury Space byla publikována 30. října 2014 v jejich newsletteru a dodala důkazní podklady pro tvrzení popsané ve druhém čísle POP v2 (Proof of Performance v2) knihy FIPP, která se zasazuje o propagaci časopisu jako reklamního média, která byla zveřejněna na začátku listopadu a je volně ke stažení na www.fipp.com/POP.

Reklama na tabletu upoutá stejně, jako v tisku

Další nová studie, která byla publikována příliš pozdě na to, aby se dostala do POP v2 vyšla z News UK, jednoho z předních vydavatelských domů ve Velké Británii, kde vychází například i deník The Times, který vydává své noviny i ve verzi pro tablet. Výzkum zjistil, že reklamy na tabletové platformě vykazují stejnou zapamatovatelnost, jako v tisku. Tento projekt použil ke svému zkoumání scan mozku a s pomocí neurologů sledoval, jakým způsobem čtenáři obou platforem podvědomě reagují.

Guy Consterdine konstatoval, že tato skutečnost byla pro něj osobně velmi zajímavá, protože on sám byl součástí několika studií v POP v2, které došly ke stejným závěrům. Dodal také, že u digitálních vydání pro tablety mohou inzeráty působit ještě lépe než v tisku, protože mohou vyvolat větší odezvu díky možné interaktivitě uživatele. Tato studie prokázala, že totéž platí i pro noviny. Ne, že bych byl překvapen, ale je potřeba tuto skutečnost dokázat. Jeden by mohl dojít k závěru, že čtenářské chování je poháněno obsahem a nikoli platformou, ze které je konzumováno. To platí jak pro časopisy, tak i pro noviny.

Zdroj: fipp.com