Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Evropská asociace vydavatelů novin – ENPA zvolila nového prezidenta

11. 11. 2014

Evropská asociace vydavatelů novin – ENPA zvolila nového prezidenta

11. listopadu 2014 Brusel – ENPA, která reprezentuje vydavatele novin a zpravodajských médií v Evropě, ohlásila jmenování Lorda Blacka z Brentwoodu (vl. jménem Guy Black), výkonného ředitele Telegraph Media Group (UK), jako nového prezidenta asociace. Lord Black byl zvolen v průběhu valného shromáždění ENPA, které se konalo na konci minulého týdne v Oslu.

Lord Black je významnou osobností mezinárodního mediálního odvětví a 20 let usiloval o svobodu tisku na vnitrostátní i mezinárodní úrovni. Od roku 1996 pracoval ve vedoucích pozicích různých úřadů věnujících se tisku ve Velké Británii a je stále aktivní v mnoha charitativních organizacích a veřejných orgánech.

Ke svému zvolení nový prezident ENPA – Lord Black řekl: „Je mi ctí, že jsem byl zvolen a velmi se těším na úzkou spolupráci s kolegy z celé Evropy i s týmem ENPA. Budeme čelit důležitým a složitým problémům, mezi něž patří například ochrana dat, autorská práva, daně nebo „právo být zapomenut“ a mnoho dalších. Máme před sebou hodně práce. Při plnění těchto úkolů máme velké štěstí, že můžeme stavět na kvalitních základech, které položil Ivar Rusdal, který ENPě po dobu čtyř let sloužil s mimořádným odhodláním a moudrostí.“  

Odcházející prezident Ivar Rusdal, předseda Nordsjø Media AS řekl: „Demokracie potřebuje svobodná média. V dnešní velmi rychlé době je nezbytné, aby Evropská unie podporovala svobodu médií nejen slovy, ale i prostřednictvím patřičných opatření. Hlavní úlohou asociace ENPA, je vysvětlit evropským zákonodárcům v Bruselu, že média musí zůstat nezávislá. Mému nástupci Lordu Blackovi i jeho týmu přeji v jejich práci mnoho úspěchů.“

Valná hromada ENPA také přijala usnesení zdůrazňující obavy, že návrh Obecných nařízení EU o ochraně údajů by mohl mít velmi závažný dopad na svobodu tisku, investigativní žurnalistiku a ochranu zdrojů, jakož i na archivaci článků. V tomto usnesení vyzvala ENPA k právně závazné výjimce z pravidel o ochraně osobních údajů ve čl. 80 nového nařízení, aby se zajistilo, že vydavatelé a novináři budou schopni plnit své poslání v demokratické společnosti. K této rezoluci se připojila i Unie vydavatelů, která byla v Oslu zastupována jejím ředitelem Jozefem Šabľou.