Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Setkání zástupců Unie vydavatelů s předsedou vlády ČR B. Sobotkou - tisková zpráva

6. 11. 2014

Setkání zástupců Unie vydavatelů s předsedou vlády ČR B. Sobotkou - tisková zpráva

Tisková zpráva Unie vydavatelů

Praha, 6. listopadu 2014

Unie vydavatelů jako profesní sdružení vydavatelů periodického tisku v České republice v rámci svých hlavních zájmů také sleduje vývoj ekonomického prostředí, v němž vydavatelská činnost probíhá a dopady ekonomického vývoje, legislativy a dalších faktorů na svobodnou a nezávislou činnost vydavatelů periodik. Součástí tohoto zájmu je vývoj sazby DPH při prodeji tisku. Vzhledem k tomu, že se tato sazba za období od konce roku 2007 do roku 2013 ztrojnásobila, upozorňuje Unie vydavatelů na tento vývoj jako na jeden z negativních vlivů působících na fungování tiskového trhu v České republice.

Unie vydavatelů se proto obrátila 27. 3. 2014 na předsedu vlády ČR Bohuslava Sobotku a některé další politiky s návrhem, aby byl tisk zařazen do skupiny zboží, pro něž bylo projednáváno a později také vládou a parlamentem schváleno snížení sazby z 15 na 10 procent. Periodický tisk nakonec do do této skupiny zboží zařazen nebyl, ale Unie vydavatelů i nadále pokračuje ve svých snahách o dosažení snížení sazby DPH pro tisk různými způsoby.

V rámci tohoto úsilí proběhlo 30. října 2014 setkání prezidentky Unie vydavatelů Lucie Kočí a ředitele Unie vydavatelů Jozefa Šabľy s předsedou vlády České republiky. Zástupci Unie vydavatelů předsedu vlády seznámili s názorem vydavatelů, že by sazba DPH při prodeji tisku měla být co nejnižší a na stejné úrovni jako bude od roku 2015 při prodeji knih. Upozornili také na situaci ve většině zemí Evropské unie, kde je tisk zařazen do skupiny zboží s nejnižší sazbou DPH nebo ji má dokonce nulovou. Zároveň představili B. Sobotkovi přehled hlavních argumentů hovořících pro co nejnižší zdanění prodeje tisku. Tyto argumenty se opírají o výjimečnou pozici tisku jako informačního zdroje, jeho kulturní a vzdělávací význam i o závažné ekonomické důvody.

B. Sobotka potvrdil zájem o situaci periodického tisku v České republice i svou podporu snížení sazby DPH při prodeji tisku ze současných 15 % v rámci pokračujícího projednávání legislativy v oblasti DPH. Předseda vlády ocenil úlohu Unie vydavatelů jako reprezentanta významného média a hospodářského odvětví i celkový význam periodického tisku ve společnosti. Proto je i podle jeho názoru vhodné, aby měla Unie vydavatelů možnost se vyjadřovat k širšímu okruhu legislativy a přislíbil k tomu podniknout oficiální krok formou rozšíření rozsahu legislativních agend, kdy se Unie vydavatelů stane připomínkovým místem.

Unie vydavatelů bude vývoj situace kolem sazby DPH dále sledovat a současně provádět i další kroky k tomu, aby dosáhla snížení daňového zatížení prodeje periodického tisku.