Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Slo-vertising – nová kampaň na podporu inzerce v denících v Německu

30. 10. 2014

Slo-vertising – nová kampaň na podporu inzerce v denících v Německu

Kdo působí pomaleji, účinkuje silněji. Reklama potřebuje čas na působení. To je tématem aktuální oborové kampaně německých novin.

Noviny jsou médiem, které je užíváno intenzivně a koncentrovaně. A právě to dává publikované inzerci zvláštní účinnost. V novinové reklamě nejde o rychlou konzumaci nebo krátkou pozornost v rámci mediálního přetlaku, ale spíš o klid a koncentraci, tj. slo-vertising.

Media budou rozmanitější a rychlejší. Pronikají stále hlouběji do běžného dne. A s nimi také reklama, která je díky technologiím inteligentnější, trikovější ale také pronikavější. Na druhé straně ale reklama sklouzává po povrchu spotřebitelů. Reklama si působení stále více a více vynucovat.

Za pomoci ironického videospotu a microsite consumerpenetrationunlimited.com zesměšňuje novinová kampaň stále pronikavěji užívanou reklamu.

Novinová reklama je představena jako nevnucující se. Reklamy v novinách nepřerušují proud čtení a nezabíjí obsah. To dělá noviny jako reklamní médium pomalé, ale ve vzrušením přeplněném mediálním světě z nich zároveň dělá oázu účinnosti.

Noviny – v klidu se skrývá síla. Čtenáři novin jsou zvláště koncentrovaní. Čtenář se nedělí o svou pozornost s nějako second screen, žádné paralelní médium noviny z hlediska účinnosti neoslabuje. Četba novin vyžaduje čas a klid. Tato koncentrovaná konzumace má důsledky pro inzertní účinnost.

Slo-vertising je odhalením reklamní pomalosti. Zatímco je diskutováno, zda reklamu neudělat ještě rychlejší, vlezlejší a nervující, aby na spotřebitele působila, chce německá novinová marketingová společnost ZMG se svou kmenovou agenturou Ogilvy&Mather z Frankfurtu poukázat na novou reklamní kulturu. Její oborová kampaň proklamuje kulturu slo-vertisingu, neboť ve stále rychleji se pohybujícím světě médií vyvstává potřeba a nezbytnost komunikačního klidu a zóny pro soustředění. Jde také o to stanovit určité hranice. Jak daleko má jít reklama? Jak má být vlezlá?

Zvláštní moment čtení novin. „Noviny mají jako médium jednu zcela zvláštní kvalitu, která pochází z koncentrovaného klidu typického pro jejich čtení“, vysvětlil jednatel ZMG Marcus Rupe. Naše nastavení využívá zvláštní moment čtení novin také pro větší účinnost reklamy. Lothar Müller, kreativní ředitel kampaně v Ogilvy doplnil: „Noviny budou v budoucnosti jedním z mála míst, kde pozornost spotřebitelů bude získána na delší dobu než pár sekund rolovací reklamy.“

Více sympatií a více důvěry znamená větší působení. Oborová kampaň na základě řady studií účinnosti ukazuje, že reklama v novinách právě na tomto základě funguje dobře. Tato reklama se nevnucuje nevyžádaně, ale spíše se opírá o princip dobrovolnosti. Proto také dosahuje vyšších hodnot sympatií, než vykazuje reklama na jiných kanálech a je také považována za důvěryhodnější než ostatní reklamní formáty.

Čas čtení a sledování novinových stránek je nadprůměrný, a to u tištěných i digitálních vydání. Také vnímání reklamy je výrazně vyšší, než je tomu v jiných médiích. Inzerce v novinách není žádnou okrajovou poznámkou, ale pevně ukotveným poselstvím vyznačující se obsažností.

S formáty jako je brožura a webová stránka podporuje ZMG slo-vertising a uvádí jej do mediální diskuse. Kampaň vytváří půdu pro kulturu reklamy, která více respektuje spotřebitele, a která nesází na kvantitu, ale daleko více na kvalitu.

zdroj: www.die-zeitungen.de