Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Unie vydavatelů pořádá prezentaci ročních výsledků výzkumu StarchMetrix

14. 10. 2014

Unie vydavatelů pořádá prezentaci ročních výsledků výzkumu StarchMetrix

Unie vydavatelů pořádá ve středu 22. října 2014 od 10.00 hodin prezentaci ročních výsledků výzkumu účinnosti inzerce v časopisech StarchMetrix.

Výzkum StarchMetrix realizovala v období od září 2013 do srpna 2014 pro Sekci časopisů Unie vydavatelů agentura GfK Czech. Základním cílem výzkumu je reagovat na opakovaně vyslovené požadavky mediálních agentur a inzerentů a poskytnout jim data, na jejichž základě mohou vyhodnocovat efektivitu a ROI tiskové reklamy.

Sekce časopisů Unie vydavatelů se rozhodla pro realizaci již ověřeného výzkumu StarchMetrix agentury GfK, který standardně probíhá na tiskovém trhu ve Spojených státech a prosazuje se v řadě dalších zemí. Výhodou StarchMetrixu je propracovaná metodika a variabilita použití na různých trzích a na různém rozsahu titulů.

V rámci výzkumu byly testovány inzertní kampaně publikované v 76 časopisech. Deset titulů bylo zařazeno do výzkumu celoročně a ostatní na dobu jednoho čtvrtletí. Pro velký zájem o výzkum byl počet titulů v průběhu realizace rozšířen z původních 50 na uvedených 76, aby výzkum obsáhl alespoň určitý počet titulů všech hlavních žánrových skupin časopisů.

S prvními souhrnnými výsledky se odborná veřejnost mohla seznámit již v lednu 2014. V průběhu dalších tří čtvrtletí realizace výzkumu byl získán značný objem dat umožňující stanovení benchmarků efektivity inzerce v různých žánrových skupinách titulů a v komoditních skupinách inzerovaného zboží. V průběhu celého roku dostávali jednotliví vydavatelé výsledky sledování inzerce publikované v jejich titulech.

Prezentace, která se bude konat 22. října 2014 se zaměří především na představení souhrnných ukazatelů o efektivitě inzerce v časopisech jako celku. A dále představí speciální informace, mezi něž patří například efektivita fungování různých reklamních formátů nebo pozic v žánrových skupinách titulů či komoditách. Účastníci se také dozví, které inzeráty byly v průběhu roku nejúspěšnější v nejdůležitějších parametrech, jakými jsou zásah, stopping power, branding, call to action apod. Prezentace je určená především pracovníkům mediálních agentur a zadavatelům inzerce.

V první tříměsíční fázi celoročního výzkumu, jehož výsledky byly představeny v lednu 2014, se například ukázalo, že reklamu v časopisech průměrně zaznamenalo 55 % čtenářů, z toho 85 % si ji spojilo se značkou a 60 % na reklamu nějakým způsobem zareagovalo. Na prezentaci 22. října 2014 bude představena řada dalších ukazatelů.