Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Seminář Evropské komise k výměně zkušeností v oblasti transparentnosti vlastnictví médií

20. 10. 2014

Seminář Evropské komise k výměně zkušeností v oblasti transparentnosti vlastnictví médií

Dne 3. října 2014 generální direktoriát Connect Evropské komise uspořádal veřejný seminář zaměřený na výměnu best practices v oblasti transparence vlastnictví médií jako akci následující závěry kulturního výboru EK o svobodě médií a pluralismu přijaté v listopadu 2013.

Seminář byl rozdělen do dvou zasedání. První část byla zaměřena na prezentování tří případových studií zdůrazňujících pravidla uplatňovaná třemi členskými státy EU (Rakouskem, Chorvatskem a Finskem) s cílem zajistit transparentnost vlastnictví médií. Druhá část semináře zahrnovala otevřenou debatu akademiků, reprezentantů občanské společnosti a vydavatelů novin zastoupených Christianem van Thillo, CEO vydavatelství De Persgroup a předsedou EU Media Futures Forum.

Ačkoliv z tří případových studií o jednotlivých zemích představených dopoledne bylo jasné, že neexistuje jeden model, který by vyhovoval ve všech případech, pokud jde o transparentnost vlastnictví médií, někteří z panelistů v odpoledním zasedání nedostatečně vyjádřili potřebu zvážit lokální a národní dimenzi mediálního trhu. Podle názoru ENPA tyto národní, sociální, politické a kulturní rozdíly nemohou být dostatečně reflektovány v jednotném evropském nástroji.

Řada panelistů volala po širším přístupu EU k transparenci vlastnictví médií. Christian van Thilla podtrhl, že je čas, aby se EU zabývala globálními dimenzemi současného mediálního trhu, včetně role nových technologických hráčů, kteří nerespektují legislativu EU a nepříznivě působí na evropský mediální trh zneužíváním své dominantní role a porušováním evropského práva. Van Thillo zdůraznil potřebu hnout se dopředu od „starého“ vnímání médií a jejich vlastnictví, které nereflektuje nové výzvy na globálním digitálním mediálním trhu. Na závěr debaty místopředsedkyně komise Neelie Kroes a její vedoucí kabinetu Constantijn Van Oranje Nassau shrnuli, že komise má nástroje a kompetence k tomu, aby byla v této oblasti aktivní. Bude na příští Evropské komisi, aby rozhodla o směru, kam se v této oblasti vydá.

 

zdroj: ENPA Headlines – říjen 2014