Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Dánská daň na reklamu distribuovanou do domácností a státní podpora

20. 10. 2014

Dánská daň na reklamu distribuovanou do domácností a státní podpora

Dánsko v současné době plánuje zavedení na nejmenovité reklamní materiály dodávané do domácností, neboť se obává velkého objemu odpadu, který domácnosti produkují. Výše sazby činí 4 dánské koruny za kilogram, tj. přibližně 0,54 Euro. Snížená sazba 2 dánské koruny za kilogram se bude vztahovat na materiály odpovídající podmínkám evropské ekologické značky (EU Ecolabel). Na další tři okruhy materiálů se vztahuje výjimka. Jedná se o reklamní materiály týkající se společností spadajících pod dánský zákon o všeobecném vzdělávání, novinové týdeníky s podílem nejméně 25 % redakčního obsahu a telefonní seznamy s nejméně 60 % redakčního obsahu.

Evropská komise uznala, že opatření je v souladu s článkem 107 (3)(c) Smlouvy o fungování Evropské Unie, což umožňuje využít výnos daně pro podporu a rozvoj určitých ekonomických aktivit. Komise dospěla k závěru, že:

  • snížení sazby pro reklamní materiály odpovídající evropské ekologické značce neznamená státní pomoc ve smyslu pravidel EU, protože nezvýhodňuje selektivně specifické společnosti,
  • daňová výjimka pro týdeníky a telefonní seznamy vytváří státní pomoc zejména proto, že jsou selektivní. Na druhé straně tato podpora zajišťuje společenskou roli týdeníků, které přináší místní informace a zajišťují kontakt a komunikační možnosti zejména pro staré lidi a lidi v řídce osídlených oblastech. Pozitivní dopad výjimky tím vyvažuje potenciální narušení soutěže vyvolané podporou, což je v linii s pravidly EU pro poskytování státní pomoci.
  • dánské úřady souhlasily s vyřazením jedné dodatečné výjimky po té, co Evropská komise vyjádřila obavy ze státní podpory a potom, co obdržely některé stížnosti profesních asociací a společností a zvážily, že kritéria pro výjimku sedí pouze na jednu společnost, což může mít negativní vliv na hospodářskou soutěž.

zdroj: ENPA Headlines – říjen 2014