Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Společná iniciativa německojazyčných vydavatelů k Mezinárodnímu dni svobody tisku 2015

17. 10. 2014

Společná iniciativa německojazyčných vydavatelů k Mezinárodnímu dni svobody tisku 2015

K Mezinárodnímu dni svobody tisku 3. května příštího roku startují německojazyčné asociace vydavatelů společnou soutěž pro mladé kreativce. VÖZ, BDZV, Svaz švýcarských médií (VSM) a Groupe Editpress Luxembourg vyzývají mladé kreativce k zpracování nadnárodního návrhu tiskové kampaně k Mezinárodnímu dni svobody tisku.

Tisková svoboda je základním kamenem demokracie. Spojuje dohromady nezávislost a svobodu informací, vyjadřování názoru a kritiky. Jedině díky svobodě tisku je možné vytváření politické vůle obyvatelstva a demokratického konsensu. Avšak kompetentní žurnalismus má řadu nepřátel – také v Evropě, kde je svoboda tisku mnohými přijímána jako samozřejmost. Omezování redakční svobody prostřednictvím státního dozoru a různé bezpečnostní zákony, hospodářská úskalí jako dominance amerických koncernů na webu ohrožují svobodu tisku a žurnalistické práce v Evropě. Prostřednictvím společenské kampaně chtějí vydavatelské asociace zprostředkovat poselství o tom, že svoboda tisku musí být nedotknutelnou. Protože bez svobody tisku není demokracie, uvádějí čtyři vydavatelské svazy z Rakouska, Německa, Švýcarska a Lucemburska ve společném prohlášení.

Soutěž je určena mladým kreativcům ve věku 18-28 let, kteří působí v kreativní branži nebo se v tomto oboru vzdělávají. Expertní porota složená ze zástupců vydavatelů, kreativních ředitelů a marketingových odborníků bude objektivně posuzovat, hodnotit a oceňovat předložené návrhy.

Cílem je vypracování tiskového návrhu nebo série s maximálně třemi náměty v rámci jedné kampaně či podkladu pro reklamu na online platformách a sociálních médiích. Vítěz získá jednorázový honorář ve výši 1500 Euro. Uzávěrka soutěže je 1. prosince 2014.

zdroj: www. voez.at