Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Účinnost inzerce – Rozhoduje osobní relevance

16. 10. 2014

Účinnost inzerce – Rozhoduje osobní relevance

ZMG zkoumá ve studii účinnosti inzerce spotřební motivy spotřebitelů a vydává zároveň doporučení pro reklamní mix.

V crossmediální studii účinnosti reklamy zaměřené na potraviny v maloobchodě zkoumala německá novinová marketingová společnost ZMG spolu s Konsumentenbüro Düsseldorf, jak a kdy působí reklama na spotřebitele. Základní otázkou bylo: Kdy je spotřebitel nejvíce otevřen působení reklamy, kde a v jaké náladě ji nejlépe přijímá, a které médium si může zadavatel reklamy zvolit, aby zasáhl spotřebitele v optimálním bodě.

Všechna média působí, ale ne vždy a všude

Ve skutečnosti působí všechna média, ale ne vždy a stejně efektivně. Zejména osobní relevance je klíčem k jejímu přijímání, řekl Tino Eidebenz, ředitel a key acount manager ZMG.

Studie zkoumá, jak disponovat touto relevancí a definuje kvantitativní a kvalitativní konzumní motivy. Tak pro potraviny jsou relevantní motivy jako úspora, nárok, důvěrnost, potvrzenost, inspirace nebo stálost.

Pro vedoucí potravinové obchodní řetězce, jako jsou Aldi Nord a Süd, Lidl, Netto, Penny, Edeka, Rewe, Tegut, Real, Globus a Kaufland studie vyselektovala, které konzumní motivy mají z hlediska spotřebitelů naplňovat, neboť zákazníci si jinak nejvhodnějšího obchodníka vybírají bez ohledu od jejich reklamních sdělení.

Srovnání spotřebních motivů a konzumace médií

Ze srovnání spotřebních motivů a mediálního chování spotřebitelů vyvozuje studie konkrétní doporučení, jaké nasazení médií jednotlivým motivům nejlépe vyhovuje. Tak může být mediamix a reklamní sdělení optimálně sladěno, aby účinně zasáhlo spotřebitele ve správný čas, když je mu otevřen. Je to právě osobní relevance, co rozhoduje o tom, jak je reklama přijímána.

Podrobnější informace jsou publikovány v článku ZMG.

 

zdroj: www.die-zeitungen.de