Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Report World Press Trends 2014 právě vyšel

15. 10. 2014

Report World Press Trends 2014 právě vyšel

Světová asociace novin a zpravodajských vydavatelů (WAN-IFRA), distribuovala na počátku října svým členům report o světových trendech v oblasti tisku za rok 2014. V Amsterodamu se toto pondělí shromáždili experti v oblasti výzkumu a mediálního průmyslu, kteří začali pracovat na vydání pro rok 2015, které by mělo odrážet měnící se tvář zpravodajských médií. 

World Press Trends, který WAN-IFRA publikuje každoročně od roku 1989, je primárním zdrojem informací o zpravodajském průmyslu na celém světě. Obsahuje globální, regionální a vnitrostátní údaje o nákladu, dosahu, příjmech z reklamy, digitálních trendech, demografická data a mnoho dalších. 

„Naším cílem je zachytit globální zpravodajský průmysl prostřednictvím příslušných měření, a poskytnout přehled trendů, které toto odvětví nejvíce ovlivňují,“ řekl  Teemu Henriksson, koordinátor World Press Trends a dále pokračoval: „Některá měření, zejména u digitálních médií, ale nejsou standardizována, což naši práci poněkud znesnadňuje. Digitální média ale dále pokračují ve svém vývoji, jako média sbližování a změny.“ 

Na pondělním setkání, které se konalo v rámci konference World Publishing Expo, se sešli vědci, odborníci ze zpravodajství, vydavatelská sdružení a další partneři, aby diskutovali nejen o budoucích trendech v oblasti tisku, ale i jak upravit data tak, aby odrážely rychlou transformaci, která je jedním z hlavních aspektů současných médií. 

„Vzhledem k tomu, že se tištěný obsah přesouvá na on-line, musí být odpovídajícím způsobem aktualizováno i měření,“ řekl Teemu Henriksson. „Zatímco mediální průmysl shromažďuje rozsáhlá data o tisku, i nadále čelí problémům při získávání pravdivého obrazu o dosahu a dopadu publikování na jiných platformách.“ 

Report roku 2014, kterou svým členům poslala WAN-IFRA minulý týden, poskytuje ucelený přehled o struktuře, hodnotách a ekonomice v novinovém průmyslu a jeho hlavní trendy: 

  • Více než polovina světové populace dospělých čte denní tisk – 2,5 miliardy lidí; více než 800 milionů pak v digitální podobě. 
  • Vydavatelský průmysl generoval zisk více než 160 miliard dolarů na celém světě za prodej obsahu, příjmů z reklamy a dalších forem diverzifikovaných zdrojů příjmů. 
  • I když digitální publikum a tržby podstatně rostou, stále 93 % příjmů vydavatelských společností na celém světě pochází z tisku. 

Více informací o World Press Trends, včetně najdete na:

http://mailing.ifrawiki.com/vm.php?m=1414&u=0f44f2489dcae287d10dbcb129db99ad