Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Zahájeno World Publishing Expo 2014

13. 10. 2014

Zahájeno World Publishing Expo 2014

Světová asociace novin WAN-IFRA otevřela v pondělí 13. 10. 2014 v Amsterdamu World Publishing Expo, jehož cílem je soustředit odborníky na řešení výzev stojících před vydavatelským průmyslem. Již na zahájení zazněla diskuse o způsobech, jak mohou vydavatelé využít současnou dobu, aby se udrželi na ostří konkurence a zvýšili své příjmy.

Ve své úvodní prezentaci Frank Volmer, výkonný ředitel Telegraaf Media Groep z Nizozemí vyzval vydavatele novin, aby se méně zaměřovali na platformy a více na to, jak se k nim uživatelé dostávají, což je podle něj vyprávění o podnikaní, v němž se vydavatelé nacházejí.

V době, kdy vlajková loď jeho vydavatelské skupiny, deník De Telegraaf, největší celostátní deník, právě od pod pátku změnil svůj formát z broadsheetového na tabloid, Volmer řekl: „ budeme se měnit průběžně... a nesmíte podceňovat platformy – ale je to vyprávění příběhu, co je nejdůležitější.“

Volmer řekl a poznamenal, že od spuštění před čtyřmi lety, příjmy De Telegraafu v této oblasti jsou 10 krát vyšší, náklady byly sníženy a dnes 60 procent online obratu jde přes RTB.

 

Znát své uživatele

Facebook a Google dnes dostávají příjmy, které dřív šly z části vydavatelům. Tyto společnosti také získávají uživatele, čas a data, řekl Espen Olsen Langfeldt, výkonný šéfredaktor VG Mobil, patřícího norskému vydavatelství Schribsted.

Vidíme sílu zaregistrování, řekl Langfeldt účastníkům. Facebook ví, co jste dělali minulý týden. Ví, kdo jsou vaši přátelé, řekl. Pro konkurenci gigantům sociálních médií musí vydavatelé vědět ještě víc o svých uživatelích. Tím Langfeldt vyzval vydavatele, aby umožnili uživatelům se registrovat.

Všichni řečníci souhlasili s tím, že kooperace přináší sílu a benefity a upozorňovali, že vydavatelé mohou těžit z užší spolupráce s dalšími vydavateli, včetně těch z jiných zemí, jako například De Telegraaf spolupracující s tureckým titulem Hürriyet. „Všichni čelíme stejným problémům. Potřebujme spolupracovat a řešit problémy společně“, řekl Langfeldt.

Společně mohou vydavatelé posílit celoevropskou veřejnou sféru prostřednictvím stimulování diskusí bez ohledu na hranice, řekl Grzegorz Piechota, vedoucí sociálních kampaní polského deníku Gazeta Wyborcza. Tyto noviny, vedoucí celostátní deník, má dohody o sdílení obsahu s titulem Der Spiegel z Německa nebo The Guardian z Velké Británie.

Přibližně se čeká účast 7000 návštěvníků veletrhu, na němž vystavuje více než 200 společností. World Publishing Expo je třídenní největší světový veletrh pro vydávání zpravodajství a mediální průmysl pořádaný WAN-IFRA.

 

zdroj: tisková zpráva WAN-IFRA