Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | World´s Press volá pro větší ochraně novinářů

13. 10. 2014

World´s Press volá pro větší ochraně novinářů

V důsledku dvou vražd fotoreportérů na Středním východě, požádala World Association of Newspapers and News Publishers (WAN-IFRA) vlády zemí napříč všemi kontinenty, o větší zajištění bezpečnosti pro žurnalisty, kteří pracují v oblastech válečných konfliktů.

Toto usnesení zveřejnilo vedení WAN-IFRA v neděli, v předvečer World Publishing Expo, které se v letošním roce koná v Amsterodamu. Představitelé WAN-IFRA také volali po společném celosvětovém úsilí, které by se mělo zaměřit na ukončení beztrestnosti vrahů novinářů. „Právě výběr žurnalistů představuje vážné ohrožení svobody a nezávislosti médií. Mezi silnější ochranou, více zdroji a lepší praxí upřednostňujeme bezpečnost,“ sdělilo vedení WAN-IFRA – celosvětové organizace pro vydavatele, která reprezentuje 18 000 novin, 15 000 webových stránek a více než 3 000 společností ve sto dvaceti zemích.

Vedení také vydalo prohlášení, ve kterém odsoudilo novou anti-teroristickou legislativu v Austrálii, která ohrožuje práci novinářů a jednání Venezuelské vlády, která omezuje nezávislost tisku.

Rezoluce bezpečnosti žurnalistů v oblastech válečných konfliktů požaduje větší zaměření na věc beztrestnosti, lepší podporu vlád spočívající v revizi legislativy, která umožní bojovat proti kriminalitě namířené směrem k médiím a větší asistenci vydavatelům při implementaci mechanismů vytvářených pro ochranu bezpečnosti jejich pracovníků.

Nedávné vraždy amerických fotoreportérů Jamese Foleyho a Stevena Sotloffa se zařadily do seznamu dnes již čtyřiceti zavražděných novinářů v posledních deseti letech, z nichž většina zůstala nepotrestána.

Více informací na: http://www.wan-ifra.org/node/118991/