Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Novinová reklama je nejúspěšnějším formátem v personální inzerci

10. 10. 2014

Novinová reklama je nejúspěšnějším formátem v personální inzerci

Klasická novinová reklama je nejúspěšnější cestou, jak obsazovat volná pracovní místa. Při hledání vhodných spolupracovníků vede inzerce v tištěných novinách k cíli rychleji, než burza pracovních míst na internetu.

 

Kdo hledá nové místo, měl by číst noviny, a kdo chce obsadit pracovní místo, měl by se orientovat na inzerci v novinách. Noviny totiž nechávají online burzy pracovních míst daleko za sebou neboť při obsazování pracovních míst je kvóta úspěšnosti tištěné inzerce vyšší než v případě nabídky na internetu.

Pěti míst je obsazena díky inzerci v novinách

Ukazuje to aktuální studie německého institutu pro pracovní trh a výzkum povolání (IAB). Tím jsou noviny nejdůležitějším nástrojem při hledání nových zaměstnanců. V roce 2013 bylo přibližně 20 procent volných míst obsazeno prostřednictvím personální inzerce v novinách.

Online burzy pracovních míst na internetu a zprostředkovatelé v jobcentrech se s tím nemohou srovnávat, neboť jsou pro obsazení pracovních míst nedůležití. Pracovní agentury prostřednictvím svých online burz obsadily pouze každé osmé volné místo.  Nabídky míst v internetových burzách se tak podíleli na obsazení volných míst pouze 9 procenty.

Pouze osobní kontakty jsou ve srovnání s novinovou inzercí úspěšnější, protože více než čtvrtina  míst byla v roce 2013 obsazena prostřednictvím osobních kontaktů nebo na doporučení jednotlivých zaměstnanců, uvádí autoři studie.

 

80 procent hledajících pracovní místa čte noviny

Ve své reprezentativní studii Untersuchung zum Stellenmarkt dospěla německá novinová marketingová společnost ZMG k výsledku, že více než 80 procent hledajících práci čte noviny v tištěné nebo online verzi. Pro hledající práci a studenty ve skupině 18 – 59 let jsou personální inzeráty v novinách nejdůležitějším zdrojem informací. Největší síla novin se v personální inzerci projevuje na lokální a regionální úrovni.

Celkově v roce 2013 v Německu bylo nově obsazeno 4,9 milionu pracovních míst, z toho 4,1 milionu v západních a 800 000 míst ve východních zemích. Více než třetina podniků dala najevo těžkosti při hledání pracovníků. Více než polovina (53 %) podniků umístilo pracovní nabídku na svou webovou stránku, ale tato metoda vedla k úspěchu jen v případě 8 procent na východě a 9 procent na západě.

zdroj: www.die-zeitungen.de