Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | 4 důvody proč je jednodenní permanentka na on-line obsah klíčem ke zvýšení příjmů

10. 10. 2014

4 důvody proč je jednodenní permanentka na on-line obsah klíčem ke zvýšení příjmů

Ačkoli se počet čtenářů digitálních obsahů za posledních pár let zvýšil o 23 %, za on-line obsah je ochotno platit pouze 10 % z nich. Denní permanentka prodávaná vydavateli by mohla uspokojit čtenářské potřeby, a s tím by se i otevřel nevyužitý zdroj příjmů.

Globálně se příjmy z novinového on-line obsahu zvýšily od roku 1012 o 60 %. Čtenářská základna se ve stejném období navýšila o 23 %. S 1,7 miliardami amerických dolarů se stále jedná pouze o 1 % z celkových příjmů vydavatelů. Je to ale cesta správným směrem.

Pořád je tu ale problém. Ačkoli stoupá počet čtenářů, kteří si předplácí on-line obsahy, v rámci celého světa pouhých 10 % uživatelů internetu skutečně za obsah platí.

Je to prostě zavazující. Mnoho lidí se jednoduše nechce upsat k dlouhodobému předplatnému. Nebo si prostě jen chtějí najít nějaký článek, přečíst si ho a pak překliknout někam jinam.

Řešení, jak najít nové cesty k nalákání i příležitostných čtenářů, se zdá být v krátkodobých permanentkách, kdy vydavatelé poskytnou čtenáři přístup do placených obsahů na omezený čas.

Představa prodeje jednodenních nebo vícedenních „balíčků“ permanentek má pomoci vydavatelům zaujmout nové typy čtenářů, kteří nejsou věrni své konkrétní značce.

Společnosti, jako Statesman.com z Austinu v Texasu představili denní permanentku v ceně 0,99 dolaru již téměř před rokem, což pomohlo této společnosti ve vybudování největšího digitálního publika mezi ostatními konkurenty na svém trhu.

V Německu například společnost Axel Springer zahájila inovativní program s názvem BILDplus, kdy pomocí inkoustové technologie tisku umístí na každé vydání novin unikátní kód, jehož zadáním může čtenář získat jednodenní přístup obsahu premium BILD. Podle mínění společnosti tím „BILDplus podporuje prodejnost tištěného BILDu a tím kombinuje on-line a off-line prostředí“.

Cena v podobě dolaru, libry nebo eura prostě není nijak vysoká a může pomoci mediálním společnostem snížit bariéru pro čtenáře, kteří chtějí okamžitý a krátký přístup. Bez registrace, bez zbytečných otázek, výzkumů či kvízových otázek.

Podle nedávné studie Bain and Company dokonce lidé, kteří jsou ochotni platit za on-line obsah, jeho používáním tráví třikrát méně času, než čtením papírové varianty novin.

Pro tyto čtenáře je denní permanentka něco jako „cukr“ místo „biče“. Výměnou za malý obnos dostanou hodnotný obsah a kvalitní žurnalistickou práci.

Takže – vydavatelé na celém světě usilují o zlepšení a expanzi příjmů z digitálních médií, zde jsou tedy čtyři důvody, proč by měla být denní permanentka součástí tohoto strategického procesu:

 

  1. Pomáhá každý den budovat loajalitu ke značce. Na nedávné konferenci v Mineapolisu byly zveřejněny výsledky šetření a ukázalo se, že čtenáři, mající 24-hodinový přístup se na stránky ve stejném dni vracejí daleko častěji, než dlouhodobí předplatitelé (vč. vlastníků několikadenních permanentek nebo krátkodobějších předplatných).

 

  1. Umožňuje vydavatelům získat informace o čtenářích, které jsou cenné v případě segmentování publika pro cílení produktů. I s minimálními informacemi z registrace pomáhá odstranit anonymitu příležitostných návštěvníků, což vydavatelům umožňuje jim zprostředkovat relevantní zprávy i reklamu.

 

To poté vede k většímu pocitu závazku a s největší pravděpodobností si nakonec tito příležitostní uživatelé předplatné zakoupí. Prostě hodně „cukru“…

 

  1. Mladší i starší lidé jsou zvyklí na internetu platit menší částky, například za písničku, aplikaci nebo film. Denní permanentka může tento vzor přenést i na zpravodajské obsahy.

 

Tak, jako je jednoduchý platební proces při koupi hudby, filmů nebo aplikací, může být i nákup denní permanentky proveden bez nějakého zvýšeného úsilí či nutnosti být příliš obezřetný.

 

  1. Poskytuje také větší přiblížení k uživatelům mobilních telefonů. Speciálně k těm, kteří na konkrétní stránky přicházejí v průběhu vyhledávání a chtějí okamžitý přístup k vyhledanému obsahu.

 

Denní permanentka ve spojení s platebním systémem na mobilních telefonech umožňuje vydavatelům vytvořit cenné spojení s jejich uživateli, což může vést k větší zavázanosti nebo i k dlouhodobému předplatnému.

V zemích jako je Velká Británie, kde 20 % všech čtenářů novin užívá mobilních zařízení výhradně k přístupu do on-line obsahů, je třeba tento rostoucí uživatelský segment zaujmout, kultivovat a starat se o něj.

Představitelé globálních vydavatelských společností vstupují do posledního čtvrtletí tohoto roku a svůj zrak upírají do roku 2015, kdy může být možnost jednodenního přístupu jednou z věcí, která pomůže udržet příjmy na vzestupu a úspěšně přesvědčit příležitostné on-line uživatele, aby se stali věrnými abonenty.

 

Zdroj: http://www.inma.org