Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Boj německých vydavatelů se společností Google

6. 10. 2014

Boj německých vydavatelů se společností Google

Berlín 2. 10. 2014 (AFP) – Internetový gigant Google, který ovládá přes 90 % německého trhu s vyhledávacími službami ve středu oznámil, že odstraní z výsledků vyhledávání stručné zprávy a miniatury článků z několika německých zpravodajských serverů. Od 9. října se budou zobrazovat pouze odkazy a titulky článků z hlavních webových stránek včetně bild.de – on-line verzi nejprodávanějšího německého deníku vydavatele Axel Springer.

Nejvýznamnější vydavatelé včetně společnosti Burda vytvořili skupinu VG Media, která v červnu tohoto roku zažalovala Google a požadovala náhradu za publikování části jejich on-line článků a s tím souvisejících výnosů z reklamy.

Generální ředitel Google Germany Philipp Justus napsal ve středu na svůj blog: „Tento právní postoj mě velmi mrzí, protože každý vydavatel měl vždy možnost rozhodnout, zda se jeho obsahy v našich službách objeví či nikoli… Na pozadí této žaloby již nebudeme zobrazovat úryvky a náhledy z některých prvotřídních webových stránek, jakými jsou bild.de, bunte.de nebo hoerzu.de, tedy vydavatelů, kteří jsou organizováni ve VG Media… Na našich stránkách vám ukážeme pouze odkaz na článek a jeho titulek…“ napsal Philipp Justus.

VG Media obvinila Google z „vyděračství“ a z „diskriminace“ vůči svým členům a oznámila, že německé právo poskytlo v uplynulém roce novým poskytovatelům záruku v podobě „přiměřené náhrady za užití jejich obsahu“.

Justus také poukázal na to, že ostatní němečtí provideři kompletně odstranili články členů skupiny AG Media s odkazem na T-Online, web.de a GMX, kteří již obsah deníků Bild, Welt a Berliner Zeitung neuvádějí.

Justus se také obhajoval tím, že Google spíše vydavatelům pomáhá, než že by jim škodil. „Google důrazně podporuje vydavatele tisku budováním čtenářské on-line komunity, a to vydělává peníze“ napsal Justus. „Každý měsíc přes nás prochází půl miliardy „kliků“ na stránky německých novin… A kromě toho jsme rozdělili v posledních třech letech jednu miliardu euro německým inzertním partnerům.“

Na závěr dodal, že přibližně 5000 německých zpravodajských serverů dává svůj obsah k dispozici pro Google Search a Google News.