Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Kancléřka Angela Merkelová na jubilejním kongresu v Berlíně: Noviny jsou silné zvláště při pořádání témat

6. 10. 2014

Kancléřka Angela Merkelová na jubilejním kongresu v Berlíně: Noviny jsou silné zvláště při pořádání témat

Ve dnech 29. a 30. září 2014 proběhl v Berlíně za účasti 550 účastníků německý novinový kongres Zeitungskongress 2014 k 60. výročí založení německé asociace vydavatelů novin.

Program kongresu zahájila svým vystoupení kancléřka Angela Merkelová, která zdůraznila, že práce novinových redakcí je v současném nekonečném proudu informací ještě důležitější, než tomu bylo dosud. Upozornila také, že pokud čtenáři na internetu najdou kvalitu obsahu, jaká je typická pro tištěné noviny, budou také ochotni za tento obsah platit.

Prezident německé novinové asociace BDZV Helmut Heinen otevřel na kongresu téma budoucnosti novin a současně také kritizoval výši zákonem stanovené minimální mzdy.

Angela Merkelová reagovala na tuto kritiku ve svém následujícím vystoupení. Popřála také vše nejlepší vydavatelskému svazu i celému oboru a přislíbila, že se bude zabývat otázkou ochrany duševního vlastnictví a rovnosti příležitostí v případě vyhledávačů.

Ve prospěch digitálního žurnalismu promluvil předseda představenstva vydavatelství Axel Springer Mathias Döpfner, který zdůraznil, že „bezprostřední dialog se čtenářem činí digitální žurnalismus bezkonkurenčně inteligentním“.

O skvělém příkladu kvalitního žurnalismu na síti, kterým je americká stránka Politico hovořil spoluzakladatel a šéfredaktor John F. Haris. Harris poskytl v Berlíně pohled na úspěšnou minulost webu, jehož předplatné podle jeho údajů činí přibližně 10 000 dolarů za měsíc. Prohlásil: Neděláme vše, ale když to už děláme, tak správně. Döpfner a Harris nyní spolupracují: Springer a Politico krátce sdělili, že odstartují v Bruselu společný evropský projekt.

V politickém panelu se zúčastnili diskuse představitelé nejdůležitějších politických frakcí ve spolkovém sněmu, stejně jako zástupci v Evropském parlamentu. Například předseda poslanecké frakce SPD Thomas Oppermann sdělil, že bloggeři nikdy namohou nahradit noviny a prohlásil, že bez novin neexistuje demokracie. Manfred Weber z CSU, který je také předsedou klubu Evropské lidové strany v Evropském parlamentu vyjádřil „nulové pochopení pro opatrnické chování Evropské komise v případě Google.

Druhý den jednání kongresu byl věnován obchodním strategiím. Celý článek s odkazy na na některá vystoupení je k dispozici na webové stránce zde

 

zdroj: www.bdzv.de