Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Noviny a Digitální agenda pro Evropu: politický workshop

29. 9. 2014

Noviny a Digitální agenda pro Evropu: politický workshop

Ve dnech 29. – 30. září 2014 pořádá Europeana Newspapers Project svůj konečný workshop o politice a copyrightu s názvem Noviny v Evropě a digitální agenda pro Evropu.

Europeana Newspapers je projekt:

- Financovaný programem Evropské komise pro konkurenceschopnost a novace na léta 2007 – 2013

- Tříletý projekt poběží do ledna 2015.

- Bude agregovat obsah 18 milionů historických novinových stránek z evropských knihoven.

- Konvertuje 10 milionů novinových stránek do full textové podoby. To bude pomáhat uživatelům rychle vyhledávat informace o specifických aktivitách, lidech, místech zmiňovaných v novinách.

- Vytvoření speciálního prohlížeče obsahu určeného k vylepšení online vyhledávání v novinách.

Vytvoření nástrojů, které umožní profesionálům lépe provádět digitalizaci novin z hlediska kvality, rychlosti a nákladů.

Tento politický workshop se bude zabývat politickými tématy, jak pomoci Europeaně zlepšit dosah. Cílem workshopu diskutovat o hodnotě novin a o bariérách zlepšení dosahu, ale také o tom, jak dát vydavatelům šanci vyjádřit své obavy a potřebu respektovat autorská práva a hodnotu obsahu. Mezi účastníky jsou mezinárodní knihovníci, výzkumníci, politici, vydavatelé novin a specialisté na autorská práva, aby vyjádřili svůj pohled na věc.

ENPA byla vyzvána, aby poskytla řečníka na workshop. Této role se ujala paní Satu Kangas z FinnMedia, která bude na konferenci reprezentovat vydavatele. 

zdroj: ENPA Headlines - září 2014