Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Hospodářsko-soutěžní věc Google – místopředseda EP Almunia říká, že stěžovatelé předložili nové prvky

29. 9. 2014

Hospodářsko-soutěžní věc Google – místopředseda EP Almunia říká, že stěžovatelé předložili nové prvky

Na základě nedávných tiskových interview a diskusí v Evropském parlamentu (výbor pro ekonomické a měnové záležitosti) 23. září místopředseda Evropské parlamentu Joaquín Almunia uvedl, že někteří ze stěžovatelů v evropské hospodářsko-soutěžní věci předložili nově prvky a data, která je třeba vzít v úvahu, pokud jde o analýzu a zlepšení navržených opatření společnosti Google. Almunia zdůraznil, že proces vyžaduje určitý čas, a proto nechce jednat v časové tísni. Upozornil na reference z případu Microsoft, který skončil udělením vysokých pokut této společnosti po mnoha letech šetření a procedur.

Někteří poslanci Evropského parlamentu se Almunii dotazovali, zda by mohla být nějaká legislativa, která by Goggle regulovala. Místopředseda komise odpověděl, že se činnost dotýká řady různých oblastí, jako je copyright, ochrana osobních dat, zdanění, v nichž vznikly obavy ohledně činnosti Googlu. Z tohoto hlediska jde především o otázku, jaký typ legislativy by to měl být a jak zároveň nebít inovace v sektoru. Almunia nepotvrdil oficiálně, že případ nebude již vyřešen končící komisí, ale během tohoto setkání v Evropském parlamentu bylo patrno mnoho různých příznaků, že není realistické, aby rozhodnutí učinila ještě Barrosova komise.

Dne 10. září 2014 ENPA spolu s EMMA a organizací Open Internet Project upořádaly polední diskusi pro členy Evropského parlamentu a zainteresované strany v hotelu Radisson Blu v Bruselu. Tato velmi četně navštívená akce organizovaná spolu s vydavatelstvím Axel Springer se konal pod názvem Internet a neutrální vyhledávání: zajištění férové soutěže pro přínos spotřebitelů a podnikatelů v Evropě“. Jako mluvčí vystoupili Markus Ferber – poslanec EP a místopředseda výboru pro ekonomiku a měnu, Monique Goyens, generální ředitelka BEUC, Olivier Sichel, předseda a CEO La Guide, Paříž a Robert M. Maier, zakladatel a CEO VisualMeta GmbH, Berlín.

zdroj: ENPA Headlines - září 2014