Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Přehled oceněných účastníků soutěže World Young Reader Prize 2014

24. 9. 2014

Přehled oceněných účastníků soutěže World Young Reader Prize 2014

Dne 24. listopadu 2014 budou předány ceny vítězům letošního ročníku mezinárodní soutěže novinových projektů zaměřených na děti a mládež World Young Reader Prize, kterou pořádá WAN-IFRA. Tento týden byly oznámeny výsledky hlasování poroty o vítězných projektech v jednotlivých kategoriích, jejichž počet se v tomto ročníku zvýšil. Jak již bylo sděleno, hlavním vítěze v kategorii World Young Reader News Publisher of the Year se stalo norské vydavatelství Amedia Group za svou dlouhodobou strategii zaměřenou na mladé čtenáře, která je integrální součástí činnosti vydavatelství. Strategie zahrnuje například pokračující výzkum mládeže a jejích preferencí, který probíhá od roku 2008 a jehož rozsah dosáhl již 3500 respondentů, denní typ zaměřený na mládež určený všem šéfredaktorům titulů vydávaných vydavatelskou skupinou, vydávání publikace o nelepších projektech z celého světa jednou za dva roky, workshopy a zpracování materiálů o využívání zpravodajství ve vzdělávání a pořádání každoroční Young Reader Conference pro tituly vydávané v rámci skupiny. Přitom vydavatelství na těchto projektech spolupracuje i se svými konkurenty.

V kategorii A Great Help vyhrál německý deník Mindener Tageblatt s projektem Azubify, což je multiplatformová sada nástrojů pomáhajících vydavatelským společnostem a mládeži propojit se vzájemně v rámci vyučování. Tato kategorie byla podpořena společností Chevron a oceňuje win-win partnerství a jejich sponzory, pokud pomáhají kvalitě projektů vydavatelů zaměřených na mládež.

Vítězem kategorie Brand se stal titul Volksblad z Jihoafrické republiky za projekt SkoolBLUES, což je série komických stripů zaměřených na teenagery.

Nejlépe se v kategorii Digital First umístil VietnamPlus s projektem Rapping the News. Tato speciální kategorie sponzorovaná společností CCI oceňuje vydavatele zpravodajství, která nejkreativněji zapojují mládež prostřednictvím mobilních telefonů, tabletů a dalších digitálních zařízení.

V kategorii Enduring Excellence se vítězi stal malajský deník The Star za pořádání iniciativy R.AGE ve zpravodajských médiích a na sociálních sítích, která postupně přinesla široké spektrum face to face iniciativ. Dalším vítězem je singapurský Singapore Press Holding za svůj The Straits Times School Programme za svůj desetiletý vícevrstevnatý projekt zapojení mládeže, který prochází trvalými inovacemi. Třetím oceněným je brazilský titul Gazeta do Povo za Read and Think – projekt zaměřený na využití zpravodajství ve vzdělávání, který nabízí různé metody a zároveň také solidní a užitečné výzkumné poznatky.

Nejvýše oceněným projektem v kategorii Going Green se stal projekt indického deníku The Mathrubhurni Daily a kampaň Free the Tree v níž mládež brání stromy před tím, aby na ně byla vyvěšována reklama. Tato speciální kategorie byla sponzorována organizací GreenTEC Campus z Německa a oceňuje projekty které směřují mládež ke zlepšování životního prostředí.

Cenu News in Education získalo německé vydavatelství Schleswig-Holsteinischer Zeitungsverlag za program Tablet Class, v jehož rámci poskytuje vybavení a výcvik zaměřený na zvýšení povědomí studentů o zpravodajství na tabletech.

Vítězem v kategorii Playing with the News se stal deník Jakarta Post za projekt Youth Speak Fun Day, jazykový festival plný soutěží, zpravodajských simulací, her a zábavy, jehož cílem je zlepšit znalosti angličtiny mládeže ve věku 15 až 17 let. Kategorie je podporována organizací Capital of Children z Dánska a je zaměřena na oceňování nápaditých aktivit, které zapojují děti do učení se o zpravodajství prostřednictvím jejich zapojení do zpravodajské práce.

V kategorii Public Service vyhrál britský deník Guardian se svou vysoce interaktivní webovou stránkou, kde děti čtou píší a publikují zprávy a sdílejí je s jinými mladými čtenáři a mají k dispozici face to face interview s autory.

Další informace o výsledcích soutěže jsou publikovány na webové stránce http://www.wan-ifra.org/node/116566.

zdroj: tisková zpráva WAN-IFRA