Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Typologie uživatelů online zpravodajství

19. 9. 2014

Typologie uživatelů online zpravodajství

Noviny tištěné nebo online. Takto otázka již dlouhou dobu nestojí. Více než polovina čtenářů novin využívá také online obsah novin. Ale jak se chovají jednotliví onlinový čtenáři? Odpovědi poskytuje studie ZMG a agentury Rheingold.

Studie zaměřená na základy digitálního chování čtenářů s názvem Faktor úspěch novin: Tisk plus Online se zaměřila na poznání chování čtenářů na síti. Studie identifikovala pět různých typů online uživatelů, kteří jsou typičtí pro současné užívaní obsahu. Tím získávají noviny důležité informace o tom, jak se lépe přiblížit svým online čtenářům. Poznatky jsou důležité i pro zadavatele inzerce, protože jim dávají informace o tom, jak optimálně zasáhnout jejich cílové skupiny.

Jednotlivé typy online čtenářů jsou pojmenovány: Local Hero, Info Crawler, Helikopter, Fun Flash a Virtual Diver.

 

Poznatky o chování čtenářů jsou využitelné i pro inzerce

Noviny jsou čtenáři chápány jako mediální značky představované online a offline kanály. To mohou využívat reklamní klienti a lze tak tvořit vytvářet regionální crossmediální nadstavby. Uživatele online obsahu je vhodnější oslovovat spíše interaktivními formami inzerce než reklamou typu vysílač – přijímač. Osobní oslovení hraje důležitou roli, neboť cílené nasazení online uživatelé na síti silněji očekávají použití emocionálního elementu obrazu, který na ně působí. Proto také může skurilní, rafinované a humorné oslovení online uživatele oslovit.

Regionální zpracování digitální reklamy je dalším faktorem úspěchu. Podle motta „all business is local“ chtějí být čtenáři v okolí oslovováni tak, jak je to pro ně fyzicky a emocionálně relevantní. Pro typ Local Hero je základem region, pro typ Virtual Diver je to komunita, na co se orientuje.

 

Informační chování na webu: 5 typů uživatelů online zpravodajství

 

Local Hero: Pro tento typ je charakteristické silné regionální a lokální zakotvení. „Zde je prostě můj domov a těžiště mého života, kde se cítím spokojený, proto bych rád věděl, co se zde děje!. Podle toho má také velký zájem o regionální a lokání témata. V průběhu dne používá noviny nejčastěji o přestávkách a vrací se k nim v průběhu dne vícekrát. Večer a o volném čase surfuje hodně a ztrácí se na síti. Online a offline média používá paralelně a proto může být velmi dobře dosažitelný prostřednictvím crossmediáních novinových strategií.

Info Crawler: Má vyhraněný přístup zaměřený na stálý a široký přístup aktuálním informacím. Vyznačuje se vysokou afinitou k novým médiím, kde je je pro něj region velni důležitý. V souladu s tím je tento typ „allways on“ a používá různé informační zdroje. „Jsem jako zpravodajský radar. Prostřednictvím různých aplikací a webových stránek vím vždy a důkladně, co se děje ve světě. Je pro mě důležité být vždy informovaný a také být částí společnosti.“ Tištěné zprávy a informace čte pro sdílení a jako zdroj informací na pozadí.

Helikoptéra: Helikoptéry jsou individualisté, kteří nemají vůbec nebo mají jen řídké ke svému skutečnému regionálnímu společenství. Informují se především prostřednictvím obecně uznávaná média, což znamená prostřednictvím mediálních značek, které mají odpovídající reputaci, jako jsou například celostátní deníky. „Prohledávám přímo tyto webové stránky, protože právě tady jsou vždy nejaktuálnější zprávy, Vybírám si velmi dobře, co budu číst.“ Krátké informační pauzy vyhledává jen omezeně a většinou se informuje v průběhu svého volného času. Proto využívá média především v online formě.

Fun Flash: Jen těžce se vyjadřuje regionální umístění tohoto typu online čtenáře. Má velký zájem o bulvární témata, méně pak o hospodářská nebo politická témata. Jeho informační chování je povrchní, je to krátký únik v průběhu jeho činnosti, k překonávání čekání nebo také večer při sezení v křesle. Tisk čte zřídka, stránky s bulvárním obsahem čte velmi rád. „Bild se má držet obrázků, což je pro čtenáře zábava. Ostatní noviny mě nezajímají“.

Virtual Diver: Informovat se online a komunikovat je pro tento typ dlouhodobým stavem. Je trvale online a zapojuje se často do hodiny trvajících online posezení. Jeho denní program je flexibilní (studenti nebo pracující na částečný úvazek). Jeho online informační svět je velmi individuální, zejména pokud jde o komunity. „Nejlepší na síti je, že mohu zajímavé věci sdílet přímo se svými lidmi. Tak se se informujeme kvazi vzájemně. Pokud máme stejné zájmy, zajímají nás také stejné věci“. Vnější orientace na aktuální události v okolním světě nemá takový význam. Přesto u tohoto typu hrají renomované mediální značky svou roli – jsou součástí sebevyjádření – zejména pokud  jsou webové stránky celostátního deníku sdíleny navzájem.

zdroj: www.die-zeitungen.de