Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Tisk je mrtvý! Opravdu?

16. 9. 2014

Tisk je mrtvý! Opravdu?

Statistiky ukazují, že lidé stále ještě čtou tištěné noviny. V současnosti ale nestačí jen potěšit čtenáře, i zadavatelé reklamy musí být přesvědčeni, že noviny hrají důležitou roli v psychologii spotřebitele, formují jejich postoje a ovlivňují nákupní chování.

Sedm z deseti Kanaďanů čte noviny každý týden. To nevypadá jako smrt. Kromě toho, 70 % čtenářů novin čte jejich tištěnou verzi, je tedy zřejmé, že nabízejí svým uživatelům hodnotný obsah.

Internet je úžasná věc, a jeho vývoj napomohl růstu v mnoha průmyslových odvětvích, včetně tisku. Nastalo velké stěhování na web a noviny dostaly další hlas. Ten ale není jediný, 75 % Kanaďanů čte noviny každý týden buď on-line nebo na papíře.

Ale zpět k tisku… Jsem smutná a frustrovaná když slyším slova „tisk je mrtvý“. Stále čekám na pohřeb, který ale nikdy nebude. Ano, čtenářská obec se mění. Zpočátku jsme si mysleli, že se i hloubkoví čtenáři přesunou na web, ale to se nestalo. Ukazuje se, že on-line se čtou převážně titulky, popř. sdílí obsahy, zatímco tištěné vydání slouží čtenářům k prozkoumání tématu do hloubky a přináší jiný zážitek, než čtení z obrazovky. Čtenáři tráví o 20 % více času čtením tiskovin, než internetového obsahu.

Jak tištěná, tak digitální média mají své čtenáře. Ale kde jsou inzerenti? Populární torontský list byl tento rok zrušen, ne proto, že by mu poklesla čtenářská základna, ale vydavatel oznámil, že nemá žádnou inzerci.

Jak máme v tomto průmyslu demonstrovat a předávat naše hodnoty? Žijeme ve světě, kde se dá zobchodovat vše, včetně reklamy. Toto se jeví v rozporu s věčnou mantrou „personalizace“, vše se odehrává pomocí „one-to-one“ komunikace. Komodizace a personalizace: Jsou to nebo nejsou stejné věci? Co inzerenti potřebují – širokou síť spotřebitelů nebo kontakt s jedincem? Nejspíš obojí.

Musí existovat souvislost mezi tištěným obsahem a úsilím o vytvoření vztahu se svými čtenáři. Hodnotu tohoto svazku je pak třeba poskytnout inzerentovi, který chce ovlivnit potenciální zákazníky a změnit jejich nákupní chování. To, co by se dalo nazvat termínem „Cesta ke koupi“, je poměrně zdlouhavý proces. V dnešním marketingovém prostředí je právě „cesta“ to, na čem záleží nejvíce a nákup je pak výsledkem tohoto procesu.

Dostat se ke spotřebiteli, komunikovat s ním, být s ním v neustálé interakci po celou tuto „cestu“ poskytuje daleko větší možnost ovlivnit jeho konečné nákupní rozhodnutí než kdykoli předtím.

Vydavatelé musí tedy demonstrovat důležitost svých tištěných produktů a jejich roli ve formování postojů svých konzumentů. Počítání čtenářů už nestačí. Oči jsou všude a jsou levné. Fakta mohou řídit marketingová rozhodnutí, ale která jsou ta pravá. A co je nejdůležitější, jaký hlas používají vydavatelé k propagaci svých produktů?

 

Zdroj: www.inma.org