Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Nový iPhone 6 firmy Apple: co to znamená pro redakci

12. 9. 2014

Nový iPhone 6 firmy Apple: co to znamená pro redakci

Firma Apple odhalila v tomto týdnu svůj nový iPhone za fanfár médií a zájmu spotřebitelů. Příklon výrobce k tzv. Phabletu znamená řadu vylepšení, ale skutečnou novinkou pro žurnalismus je změna rozměrů displeje tohoto zařízení a jeho technické kapacity. Obojí má potenciální dopad na mediální organizace a obchodní model poskytování zpráv.

Reakce redakcí spojuje optimismus a obezřetnosti. Dále je uvedeno, co soudí hlavní odborníci v oblasti technologií a žurnalistiky o nových iPhonech.

Roger Fidler, programový ředitel pro digitální publikování v Donald W. Reynolds Journalism Institute uvedl ve svém blogu, že konvergence smartphonů s minitablety provedená Apple bude znamenat lepší uživatelské zkušenosti. Pro poskytovatele zpráv mohou smartphony s velkými displayi učinit čtení a prohlížení obsahu více přívětivým pro uživatele všech věkových skupin, zejména pak seniory.

Výzkum 2014 Mobile Media Consupmption Research zjistil, že lidé, kteří vlastní tablety a smartphony mají tendenci užívat mobilní přístup k médiím více než ti, kteří mají jen smartphony. Toto lidé také raději platí za mobilní zpravodajský obsah. Fiedler očekává, že iPhone 6 a iPhone6 Plus podpoří poskytovatele zpravodajství stejně jako Apple.

Mario Garcia, zakladatel Garcia Media a profesor Columbia University Graduate School of Journalism věří, že telefony s většími displayi mohou odvést některé uživatele zpráv od tabletů, ale nenahradí je úplně.

Telefony s velkým displayem pravděpodobně povedou redaktory a designery k přípravě více přívětivým edicím novin a časopisů a jako ve výsledku mohou vést k tomu, že tabletová vydání se budou orientovat na večerní časy.

Je to větší display nových iPhonů Apple, což je podle některých klíčem, který pomůže vydavatelům lépe přežít inzertní bídu spojenou s přechodem na mobilní obsah. Vytvoří rovnováhy mezi vizuálním obsahem, který má dostatek místa proto, aby inzerce byla efektivní, ale ne tak velká, aby překážela čtení, je kritickou záležitostí.

Jason Kint, CEO Online Publishers Association sdělil Digiday, že čím je větší display, tím lepší je prostor pro reklamu. Cena za tisíc impresí displayové reklamy na počítačích a tabletech je trojnásobná ve srovnání s mobily. Velké displaye jsou příležitostí pro značkové marketery, aby se stali součástí zkušenosti.

Čas ukáže, zda tato silná značka Apple bude dost pro vydavatele a inzerenty, aby investovali do nových prezentací určených pro tyto velké displaye phabletů.

Allan Mutter z Newsosauru upozorňuje, že největší příležitostí nových iPhonů je současné spuštění mobilního platebního systému Apple Pay. Technologie umožňuje uživatelům iPhone6 bezpapírové, rychlé a pohodlnější placení, které jednoduché díky senzoru snímajícímu otisky prstu.

Mutter zdůrazňuje, že tato výhoda v oblasti technologie e-commerce přinese víc vlivu a příjmů společnostem jako Apple, Google a mobilním operátorům, kteří ji rychle využijí. Říká, že bezdrátový systém placení aplikovaný do nových iPhonů revolucionizuje způsob, jak spotřebitelé platí za zboží a prodejci se dostávají ke svým spotřebitelům.

Média proto potřebují věnovat velkou pozornost evoluci mobilních plateb.

zdroj: www.wan-ifra.org