Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Finská novinová asociace byla oceněna za nejlepší projekt pro mladé čtenáře

8. 9. 2014

Finská novinová asociace byla oceněna za nejlepší projekt pro mladé čtenáře

Finská novinová asociace obdržela titul Nejlepší centrum pro získávání mládeže, který jí udělila Světová asociace novin a vydavatelů (WAN-IFRA) za 50 letou činnost seznamující mládež s novinami a ukazující učitelům, jak používat noviny ve třídách.

Titul oceňuje novinové asociace, které mají hlubokou a dlouhodobou praxi a věnují prostředky na zpravodajskou gramotnost a vytváření vztahu mládeže k novinám. Finská asociace je na čele této činnosti.

„Jedním z našich hlavních cílů je zajistit, že nové generace pochopí, jak zprávy působí, a ocení význam svobody tisku“ prohlásila Dr. Aralynn McName, výkonná ředitelka pro mládež a novinovou gramotnost WAN-IFRA. „Finská asociace vykonává konzistentně významnou práci v této oblasti za dobu víc než jedné generace a stále inovuje své postupy s ohledem na budoucnost.“

Finská novinová asociace obdržela ocenění za svůj program Noviny ve vzdělávání, který byl zahájen v roce 1964 jako celonárodní program, který připravuje učitele, jak využívat tisk jako doprovodné texty ve všech typech tříd od jazyka po historii a také třeba matematiku.

„Největším vítězem je finská společnost, která těží z toho, že občané jsou kompetentní a informovaní, umí užívat obsah médií, což jim pomáhá dosáhnout úspěchů v životě“, řekl Jukka Holmberg, výkonný ředitel Finské asociace vydavatelů novin. „S pomocí novin můžeme živě představit význam svobody tisku pro skutečnou demokracii“.

Jenom dva státy realizují činnost v této oblasti déle než Finsko: Spojené státy od roku 1961 a Dánsko od roku 1962. Finsko bylo jedním z prvních, kdo se podílel na globální práci na podporu novin ve třídách, která byla zahájena v roce 1991, když NIE manažer Piro-Riita Puro pomohl založit mezinárodní výbor WAN-IFRA zaměřený na tuto práci.

Udělení ocenění proběhlo na ceremoniálu uskutečněném v Helsinkách ve čtvrtek 4. 9. 2014 jako součást 50. výročí oslav finského NIE.

Další noviny a novinové asociace obdrží ocenění později na speciálním ceremoniálu, který se uskuteční v průběhu World Publishing Expa v Amsterdamu v říjnu.

 

zdroj: tisková zpráva WAN-IFRA