Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Novinový průmysl potřebuje novou strategii

5. 9. 2014

Novinový průmysl potřebuje novou strategii

 

Po poklesu prodejů v uplynulém roce dostal novinový průmysl v Irsku další ránu. Průběžné výsledky roku 2014 ukazují, že pád prodeje se stále nezastavil.

Pokud chtějí vydavatelé tuto situaci, která ohrožuje finanční budoucnost tohoto sektoru zvrátit, budou potřeba další radikální změny napříč všemi odvětvími. Samotná čísla jsou neúprosná. V první polovině letošního roku klesly prodeje denního tisku o 7,3 % a u nedělníků o 6,3 %. Tento trend se projevuje už léta a není to jev, který by se týkal pouze Irska. V posledních deseti letech došlo jako důsledek rozšiřování internetu, tabletů a chytrých telefonů k výrazným poklesům prodeje tištěných novin na celém světě. A je třeba přihlédnout k tomu, že ceny tiskovin patří v Irsku mezi nejvyšší v západním světě, a že technologie vedené chytrými mobilními telefony jsou stále rychlejší a levnější.

Apple iPhone6 bude mít větší displej, který usnadňuje čtení mediálních obsahů, stále se zlepšuje pokrytí signálem a přístup k internetu je čím dál dostupnější, zatímco ceny novin stále stoupají. Je zcela logické, že tyto faktory způsobují odliv čtenářů od tištěných novin k mobilním zařízením. Pro vydavatele je také problémem to, že online obsah bývá většinou zdarma a náklady na reklamu jsou zde relativně nízké. Každý, kdo dnes vlastní notebook nebo smartphone může rychle a levně nahrát na web písemný, audio i vizuální obsah. Tato skutečnost sama o sobě vytváří výzvu pro profesionální žurnalisty a je obrovskou strategickou otázkou pro zavedené mediální společnosti. Vývoj online produktů bez kanibalistických vlivů na stávající ceny i inzertní příjmy byl velkým problémem pro všechny z New York Times až po Sydney Morning Herald celá léta, ale tradiční média prostě mají své fixní náklady. Stále je poptávka po kvalitních žurnalistech a je zajímavé, že tzv. investigativní žurnalisté zase začínají mít svůj obchodní potenciál. New Yorker, Vanity Fair a dalších dokáží kombinovat velmi dobře promyšlenou webovou strategii s tištěným obsahem vysoké kvality za konkurenceschopnou cenu.

Většina irských médií by teda měla umět dobře využít svých webových stránek. Internet umožňuje levný přístup k potenciálním globálním průzkumům, zejména pro Iry žijící v zahraničí. Irsko je zemí, kde sídlí mnoho IT společností, z nichž velká část je v první linii tohoto odvětví a mnoho mozků zde intenzivně pracuje na budoucnosti médií. Tvrdá konkurence zahlcuje uživatele nových médií obsahy, jejichž kvalita nemá příliš vysokou úroveň. Je třeba tedy najít vhodnou strategii, která přiláká uživatele za konkurenceschopné ceny. Je to hozená rukavice a nalézt odpověď na tuto otázku je otázkou budoucnosti.

Zdroj: www.imma.com