Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Evropští vydavatelé tisku žádají Evropskou komisi, aby zastavila protiprávní podporu vlastních služeb Google a obnovila soutěž v digitální ekonomice

5. 9. 2014

Evropští vydavatelé tisku žádají Evropskou komisi, aby zastavila protiprávní podporu vlastních služeb Google a obnovila soutěž v digitální ekonomice

Brusel, 4. září 2014

Vydavatelé novin a časopisů v celé Evropě vyzvali Evropskou komisi, aby zamítla třetí sadu závazků Google v rámci probíhajícího protimonopolního řízení. Závazky by nemohly zastavit protiprávní podporu jeho vlastních služeb, ale jen formálně potvrdit toto zneužití vyhledávacího kvazi-monopolu. Proto jsou závazky zcela nedostatečné k obnovení soutěže, inovací a volby spotřebitelů na digitálním trhu.

Evropští vydavatelé tisku mají velké obavy z toho, že Evropská komise se dosud jeví jako směřující k  urovnání protitrustového případu Googlu bez ohledu na všechny důkazy a jasná varování evropských spotřebitelů a podnikatelských organizací, že navržené opatření může být jasně nedostatečné k nápravě vážných obav týkajících se hospodářské soutěže, které shledala Evropská komise.

Prezident Federace německých vydavatelů novin (BDZV) Helmut Heinen prohlásil: „Pravá a férová soutěž na digitálním trhu je základní podmínkou pro rostoucí svobodný a nezávislý tiskový sektor, který přispívá k demokratické debatě v celé Evropě. Nyní navržené závazky mohou mít opačný efekt a účinně legalizovat nezákonné vlastní preferování Googlu. Jako respektovaná hospodářsko-soutěžní autorita musí Evropská komise nyní konat rozhodně a zamítnout tyto závazky. Je čas pro posílení hospodářsko-soutěžního práva Evropské unie vhodným ukončením tohoto protisoutěžního jednání, které zadržuje rozvoj digitálního trhu v Evropě ke škodě spotřebitelů stejně jako podnikatelů.“

Prezident Německé asociace vydavatelů časopisů (VDZ) Prof. Dr. Hubert Burda řekl: „Pokud Evropská komise schválí návrhy Googlu, bude to znamenat bílou kartu pro zneužívání digitálního monopolu. ,Férové vyhledávání´ se stejnými kritérii pro všechny webové stránky je základním předpokladem pro prosperující a pluralistický rozvoj evropského mediálního a technologického sektoru. Avšak navržené závazky jsou v protikladu k ,férovému vyhledávání´“.

Za Španělskou asociaci deníků (AEDE) se vyjádřil Luis Enríquez zplnomocněný zástupce VOCENTO, který řekl: „Je to případ, který je mezníkem pro budoucí vývoj jednotného digitálního trhu v Evropě. Věřím, že Evropská komise bude požadovat, aby Google poskytoval stejná vyhledávací a zobrazovací kritéria pro všechny webové stránky a současně zastaví zneužívání vydavateli vytvořeného obsahu.“

Stěžovatelé ze španělského a německého novinového a časopiseckého trhu, které podporuje velká většina evropských vydavatelů tisku, ostře kritizují nedostatek věrohodnosti řešení, které nabízí nyní Google. Vydavatelské asociace, které podaly stížnost v této záležitosti, formálně komentovaly navrženou třetí sadu závazků v návaznosti na obdržení dopisů Evropské komise avízujících zamítnutí stížnosti.

Místopředseda Evropské komise Joaquín Almunia oznámil v květnu 2014 svůj záměr ukončit šetření tak, aby kolegium komisařů rozhodlo po konci léta. Kolegium komisařů má pravomoc zamítnout rozhodnutí o závazcích a přesunout věc na nové kolegium komisařů, kteří se ujmou úřadů na začátku listopadu.

Pro další informace kontaktujte koalici reprezentantů:

·         AEDE: Irene Lanzaco, irene.lanzaco@aede.es, +34 91 425 10 85

·         BDZV: Helmut Verdenhalven, verdenhalven@bdzv.de, +49 30 7262 98203

·         VDZ: Christoph Fiedler, c.fiedler@vdz.de, +49 307 262 98120

·         EMMA: Max von Abendroth, max.abendroth@magazinemedia.eu; +32 2 536 06 04

·         ENPA: Sophie Scrive; sophie.scrive@enpa.be; +32 2 551 01 97

·         EPC: Angela Mills-Wade, angela.mills-wade@epceurope.eu, +32 2 231 1299

·         Právní poradce: Thomas Höppner, thomas.hoppner@olswang.com, +49 30 700 171 176

 

Neformální koalice sestává z formálních stěžovatelů z tiskového sektoru:

Bundesverband Deutscher Zeitungsverleger (BDZV); Verband Deutscher Zeitschriftenverleger (VDZ); Asociación de Editores de Diarios Españoles (AEDE); and their European Associations: European Magazine Media Association (EMMA); European Newspaper Publishers’ Association (ENPA); European Publishers Council (EPC); and Online Publishers Association Europe (OPA Europe)

 

Dalšími signatáři jsou:

Aikakausmedia / Aikakauslehtien (AKM); Association luxembourgeoise des éditeurs de journaux (ALEJ); Asociación de Revistas de Información (ARI); Asociación de Prensa Profesional y Contenidos Multimedia (ConeQtia); Associacao Portugesa de Imprensa (APIMPRENSA); Athens Daily Newspaper Publishers’ Association; Unie vydavatelů; Cyprus Newspaper & Magazine Publishers Association (CNMPA); Danske Medier (Danish Media); Fagpressen (The Norwegian Specialised Press Association); Federazione Italiana Editori Giornali (FIEG); Polish Chamber of Press Publishers (IWP); Magazines Ireland; Mediebedriftenes Landsforening (MBL); Media voor Vak en Wetenschap (MVW); NDP Nieuwsmedia (NDP); National Newspapers Of Ireland (NN); The Newspaper Society (NS); Austrian Special Interest Media Association (ÖZV); Professional Publishers Association (PPA); Sanomalehtien Liitto (SL); SCHWEIZER MEDIEN; Sveriges Tidskrifter (SMPA); The Swedish Media Publishers’ Association (TU); Union des Editeurs de la Presse Périodique (UPP); Austrian Newspaper Association (VÖZ).

zdroj: tisková zpráva EMMA