Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | „Lokale Märkte“ v Berlíně

4. 9. 2014

„Lokale Märkte“ v Berlíně

To nejlepší z praxe, zajímavé nápady, nové přístupy – to vše bude v centru zájmu na 2. kongresu BDZV (Spolkový svaz německých vydavatelů novin) a ZV Academy  „Lokale Märkte“ – tedy „Regionální trhy“, který se bude konat 16. – 17. září v Berlíně.

Globalizace a digitalizace zasáhla mediální trhy již dávno, pokud tedy chtějí být vydavatelé hlavním partnerem potenciálních inzerentů, musí se vypořádat s těmito změnami rychleji než dříve a stále přicházet s dalšími inovacemi. Návod, jak toho dosáhnout může dát na této konfekci šéfredaktor norských novin „Hallingdólen“ Bjarne Tormodsgard, které byly letos nominovány na „Evropské regionální noviny roku“. Vycházejí 3x týdně v nákladu 9,5 tis. výtisků, dokáží zpracovat i složitější témata, ale ve středu jejich zájmu jsou především lidé z regionu. Hallingdólen byly také první norské noviny, které zpoplatnily svůj internetový obsah a zavedly inzertní balíček pro různé platformy. Noviny vytváří devět redaktorů, jeden fotograf a dva grafici.

Dalším velmi zajímavým bodem konference bude příspěvek Boba Hanniga, manažera klubu profesionální házené Füchse Berlin (Berlínské lišky), který vysvětlí, jak se během několika let stala z malého lokálního klubu berlínská sportovní hvězda. Jedná se o typický příklad spolupráce sportovního klubu a jeho zařazení do společenského života v regionu v interakci se žurnalisty.

Nové cesty a neobvyklé podněty

Na konferenci budou také uvedeny inovativní případové studie vydavatelů z Bayreuthu, Kolína n. R., Bielefeldu nebo Brém o novinkách v regionální žurnalistice, nevyužitých trzích, různých cílových skupinách v regionech a neotřelých projektech pro lokální maloprodejce. 

Se svým příspěvkem přijedou i zástupci týdeníku Die Zeit z Hamburku, kteří představí portál meinestadt.de, který byl spuštěn v dubnu tohoto roku, a který slouží pro rychlou orientaci čtenářů například v místních restauracích. Na kongresu budou také představeny nové mobilní aplikace běžící na iBeacon technologiích nebo principy robotické žurnalistiky.

Zdroj: www.bdzv.de