Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Vyhledávače – Jaká pravidla potřebuje síť

8. 8. 2014

Vyhledávače – Jaká pravidla potřebuje síť

Když typický spotřebitel hledá dnes aktuální zprávy, odjezdy či příjezdy veřejné dopravy, nejlepší cenu nebo větší byt, dělá tak v absolutní většině online. Proto je důležité, aby při tomto hledání používané vyhledávače generovaly své výsledky zcela férově a neutrálně. Ve středu pozornosti stojí především vyhledávací koncern Google, který má na německém a evropském trhu téměř monopolní postavení. Heslem je Fair Search. Kdo tvoří pravidla? Tímto komplexním tématem se bude zabývat reprezentativní zasedání, které proběhne 9. září 2014 v Berlíně.

V dnešním světě jsou vyhledávače nezbytné. Miliony Evropanů je používají, aby ve vteřině našli odpovědi na své otázky. Proto je tak důležité, aby vyhledávače férově a neutrálně dodávaly ty nejlepší odpovědi.

Ale Google tak nečiní. Google poskytuje vlastním službám přednostní zacházení. Algoritmus je naprogramován tak, že produkty koncernu stojí vždy nahoře. Nabídky všech soutěžitelů jsou diskriminovány a umístěny na zadních pozicích. To způsobuje, že nejsou natolik brány v potaz. Google ovládá na evropském trhu vyhledávačů více než 90 procent.

Může ten, kdo ovládá trh, používat svoji pozici k upřednostňování svých produktů, nebo tento přístup představuje zneužívání postavení? To je důležitá otázka nejen pro hospodářství, ale také se dotýká spotřebitelů. Ti mají nárok na to, aby vyhledávače třídily výsledky podle relevance a nikoliv podle obchodních zájmů nebo obliby. V takovém případě je zneužívána jejich důvěra. Jak mají na tuto situaci reagovat politici a společnost?

Rámcová pravidla pro férovou soutěž a ochranu spotřebitelů na internetu budou diskutovat digitální vydavatelé, poskytovatelé obsahu, politici, podnikatelé a spotřebitelé 9. září 2014 od 16 do 18 hodin v Berlíně. Na akci vystoupí například Gerd Billen, státní tajemník spolkového ministerstva spravedlnosti a ochrany spotřebitelů, Dr. Günter Krings, parlamentní státní tajemník na spolkovém ministerstvu vnitra, Robert M. Maier, zakladatel a jednatel společnosti Visual Meta GmbH.

zdroj: www.bdzv.de