Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | ENPA reagovala na požadavek výjimek určených pro ,text a data mining´

17. 7. 2014

ENPA reagovala na požadavek výjimek určených pro ,text a data mining´

V souvislosti se silným lobbingem knihoven a vědecké komunity za nové výjimky v rámci evropské ochrany autorských práv týkající se vytěžování textů a dat, ENPA zaslala všem kabinetům EK a relevantním oddělením detailní stanovisko vydavatelů tisku. Stanovisko vysvětluje velmi negativní dopad takové výjimky pro obchodní aktivity vycházející z poskytování výstřižků z tisku a monitoringu médií a pro ochranu profesionálního obsahu tisku. Stanovisko spolupodepsané asociací časopisů EMMA je vysvětleno, že poskytování licencí je efektivním řešením pro požadavky přicházející z vědecké komunity na provádění vytěžování textu a dat a zároveň ochrany investic vydavatelů do tiskových archivů a databází.

Signatáři stanoviska také upozorňují na negativní stránku požadavku Asociace evropských vědeckých knihoven, která v dopise z minulého týdne Evropskou komisi informuje, že licencing při vytěžování textů a dat nefunguje a vystavuje výzkumníky široké právní nejistotě. Asociace také argumentuje, že výjimka nemá rozlišovat mezi komerčním a nekomerčním účelem vytěžování dat.

Ostrá diskuse o vytěžování textů a dat se očekává v době, kdy EK bude rozhodovat o tom zda a jak přijmout obsah tzv. bílé knihy o autorských právech, která je připravována k publikování spolu se studií o dopadech a souhrnem připomínek veřejnosti z veřejné konzultace o autorských právech, která proběhla v letošním roce.

Prosazení větších výjimek podporují především generální direktoriáty pro vědu a DG Connect. Další jednání proběhnou mezi kabinety 18. června a případně v rámci zasedání komisařů 23. 7. 2014

zdroj: ENPA Headlines, červenec 2014