Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Letní kampaň na podporu tisku v Rakousku

16. 7. 2014

Letní kampaň na podporu tisku v Rakousku

Rakouská asociace vydavatelů VÖZ zahájila kampaň na podporu tisku zaměřenou na celou veřejnost. Hlavním tématem kampaně je, že noviny a časopisy jsou informačním zdrojem číslo 1 pro rakouskou veřejnost.

Jak prohlásil na začátku kampaně jednatel VÖZ G. Grünberger, každý kdo chce získat fundovaný názor mimo hospodu a kavárnu, sáhne po tisku.

Kampaň používá dva motivy vytvořené reklamní agenturou Demner, Merlicek & Bergmann a upozorňuje na fakt, že noviny a časopisy jsou nezbytné pro vytváření vlastního názoru. Motto kampaně říká: Zvyšte hodnotu Vašeho názoru. S každými novinami a každým časopisem víc.

G. Grünberger zdůraznil společenský význam novin a varoval před nezájmem o politická a hospodářská témata jako nebezpečím pro demokratickou společnost. V Rakousku se podle výzkumu agentury Dentsu Aegis Network, kterého se zúčastnilo 1500 respondentů ve věku 15 až 64 let, považuje 690 000 lidí za nezajímající se o politiku, kdežto přibližně 3 miliony se o politiku zajímá. Víc než ¼ milionu se považuje za důsledně odmítající zájem o politiku, popírající význam voleb, nechtějící žádné zdroje pro politická, hospodářská nebo společenská témata.

Upozornil také na to, že v dnešní době sociálních médií, blogů a občanské žurnalistiky mohou tisková média se svou nezávislostí, důvěryhodností a seriózností vytvářet kontrapunkt. Ve stále nepřehlednějším světě se význam žurnalistiky zvyšuje, což zvyšuje význam rakouských tiskových médií jako informačního zdroje.

zdroj: www.voez.at